Economia României în creștere în Trimestrul II și Primul Semestru

ECONOMIE. Institutul Național de Statistică (INS) a publicat date provizorii care arată o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) al României cu 0,9% în trimestrul II al acestui an față de primele trei luni ale anului. În primul semestru, PIB-ul a crescut cu 1,7% pe seria brută și cu 2,8% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

În comparație cu trimestrul II al anului trecut, PIB-ul a înregistrat o creștere de 1,1% pe seria brută și de 2,7% pe seria ajustată sezonier.

Datele ajustate sezonier ale PIB-ului pentru trimestrul II 2023 au fost de 39,5152 miliarde de lei prețuri curente, în creștere cu 0,9% față de trimestrul I 2023 și cu 2,7% față de trimestrul II 2022, în termeni reali, deși în termeni nominali s-a înregistrat o ușoară scădere față de trimestrul precedent.

Pentru primul semestru al anului 2023, PIB-ul estimat a fost de 790,411 miliarde de lei prețuri curente, în creștere cu 2,8% în termeni reali față de aceeași perioadă din 2022, date ajustate sezonier.

Pe seria brută, PIB-ul estimat pentru primul semestru al anului 2023 a fost de 690,024 miliarde de lei prețuri curente, în creștere cu 1,7% în termeni reali față de aceeași perioadă din 2022.

Creșterea PIB-ului în primul semestru al anului 2023 față de aceeași perioadă din 2022 a fost susținută de activități economice precum comerțul, transportul, informațiile și comunicațiile, activități profesionale, construcțiile, tranzacțiile imobiliare, activitățile de spectacole și administrația publică.

Cu toate acestea, industria a înregistrat o contribuție negativă la creșterea PIB-ului, scăzând cu 0,7%. Impozitele nete pe produs au contribuit pozitiv la creșterea PIB-ului cu 0,3%.

Din punct de vedere al utilizării PIB, creșterea a fost determinată în principal de consumul final al gospodăriilor populației și de formarea brută de capital fix. De asemenea, exportul net a avut o contribuție pozitivă la creșterea PIB-ului.

Aceste date reflectă evoluția economiei României în primul semestru al anului 2023 și subliniază factorii care au influențat creșterea sau scăderea PIB-ului în această perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare