Economist șef al BNR: “Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai. Sortați plasticele, mergeți mai mult cu mijloacele de transport în comun”

ECOLOGIE. Într-o epocă marcată de incertitudine economică și geopolitică, recomandările economice devin din ce în ce mai stridente și neconvenționale. Recent, economistul șef al Băncii Naționale Române, Valentin Lazea, a făcut declarații care au captat atenția publicului, sugerând o schimbare radicală în comportamentul consumatorilor români pentru a face față noilor provocări.

În cadrul podcastului “Vast and curious” al Andreei Roșca, Valentin Lazea a exprimat o viziune alarmantă asupra perspectivei de creștere a nivelului de trai și a gestionării finanțelor personale în România. Acesta a subliniat că băncile centrale practică dobânzi reale pozitive de doi ani, ceea ce poate duce la o situație extrem de dificilă pentru cei care au datorii. Astfel, a sfătuit cetățenii să renunțe la așteptarea unei creșteri a nivelului de trai și să adopte practici de economisire și consum responsabil.

Una dintre recomandările-cheie ale lui Lazea a fost să se sorteze și să se refolosească plasticul, oferind astfel o soluție simplă și eficientă pentru protejarea mediului înconjurător și pentru reducerea cheltuielilor. De asemenea, a îndemnat oamenii să își reevalueze modul de transport, sugerând utilizarea mijloacelor de transport în comun în locul zborurilor cu avionul, care sunt mai costisitoare și mai poluante.

În timp ce discuția a acoperit o gamă largă de subiecte legate de politica monetară și fiscală, Lazea nu a ezitat să abordeze și impactul conflictului din Ucraina asupra economiilor globale. A explicat că economiile emergente din Europa Centrală și de Est suferă o creștere a inflației ca urmare a tensiunilor de la granița cu România, fenomen care ar putea afecta și datoriile guvernamentale.

În plus, economistul a atins și subiectul traiului pe datorie, criticând tendința românilor de a se îndatora frecvent. A adus în discuție istoria creditului și traiului pe datorie, subliniind că aceste practici erau văzute cu rezervă în trecut și că o gestionare prudentă a finanțelor personale este esențială pentru stabilitatea economică a individului și a țării.

Astfel, recomandările lui Valentin Lazea vin în contextul unei schimbări de paradigme în abordarea finanțelor personale și a comportamentului consumatorului, subliniind necesitatea unei atitudini mai responsabile și sustenabile față de resursele financiare și naturale. Este un apel la o conștientizare mai profundă a modului în care alegerile individuale afectează nu numai viața personală, ci și societatea în ansamblul ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare