EDUCAȚIE – Cu finanțare din Japonia, două licee din Târgu Mureș și Reghin vor avea centre de pregătire în informatică performante

CU BANII JAPONEZILOR. Două unități de învățământ din județul Mureș vor avea centre de informatică dotate “corespunzător tehnicii moderne”, în urma unei finanțări japoneze. Cele două unități de învățământ din județul Mureș, incluse într-un program care prevede dotarea și operaționalizarea a 60 de laboratoare de informatică, sunt Colegiul Național “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș și Liceul Tehnologic “Petru Maior” din Reghin.

 

Proiectul, manageriat de Ministerul Educației Naționale, are o valoare totală estimată la 8,38 milioane de lei + TVA, pentru fiecare laborator inclus în program fiind aproximat un cost de aproape 140.000 de lei, sumă în care este inclusă dotarea centrelor de informatică (cu câte 26 calculatoare și o tablă smart) și extinderea platformei de pregătire a elevilor pentru concursurile de informatică.

 

Finanțarea este asigurată de Guvernul Japoniei (care trimite și 3 specialiști pentru formarea a câte două cadre didactice/centru + un inspector de informatică din cadrul ISJ Mureș). Proiectul trebuie finalizat în 3 luni de la semnarea contractului.

 

O subliniere: japonezii insistă să ne dea banii, sub formă de grant nerambursabil de 500 de milioane de yeni, din anul… 2015 (!), iar partea română a stabilit cele 60 de centre de informatică din februarie 2018, însă abia la finalul anului 2020 a licitat contractul, câștigătorul fiind în stadiul de evaluare (10 firme și asocieri de firme au depus oferte pentru dotarea centrelor de informatică, în urma unei licitații publice gestionate de Ministerul Educației).

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare