Eliminarea limbii moderne de la Evaluarea Națională: reacții și perspective

EDUCAȚIE. Ministerul Educației a luat recent o decizie controversată, eliminând limba modernă din testarea transdisciplinară de la Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a, păstrând doar testul de limba română. Aceasta este prima modificare de acest tip în istoria testării, conform ordinului 6.595/2024, care specifică faptul că structura testului de competențe din aria „limbă și comunicare” va include exclusiv limba română.

Conform Legii 198/2023 a învățământului preuniversitar, elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a trebuie să susțină evaluări naționale scrise la limbă și comunicare, matematică și științe. Această legislație prevede, la articolul 99, alineatul 4, că evaluările trebuie să contribuie la monitorizarea calității învățării, având rol reglator la nivel de sistem. Totodată, proba de limbă și comunicare include, în cazul elevilor din clasele cu predare în limbile minorităților naționale, și limba maternă.

Daniel David, actualul ministru al Educației și Cercetării, a reacționat la decizia de eliminare a limbii moderne, declarând că nu a fost la curent cu această modificare, subliniind că lasă metodologiile existente să fie aplicate fără intervenții pe parcurs. Ministrul a menționat că opinia lui se va forma în luna mai, când va propune soluții pentru evaluarea sistemului educațional.

„Așa cum am anunțat la preluarea mandatului, lucrez la un diagnostic al sistemului de educație și cercetare. În luna mai voi veni cu o serie de propuneri care privesc inclusiv modalitățile de derulare a testărilor naționale”, a declarat David. El a precizat că nu va modifica metodologiile în timpul procesului de evaluare și că este important ca testările să nu devină un scop în sine, ci să servească obținerii unor competențe reale.

Ministrul a subliniat că este în favoarea testărilor mai puține și a evidențiat problema pregătirii riguroase a elevilor, chiar în absența testelor naționale. „Nu putem să ne pronunțăm punctual și apoi să mă răzgândesc. Trebuie regândite evaluările, dar cum nu vă pot da un răspuns, pentru că sunt modele diferite. Problematizăm și vom veni cu acele propuneri în luna mai”, a adăugat David.

De asemenea, el a ridicat întrebări cu privire la relevanța testărilor la limbă modernă și a sugerat că este necesar să se regândească modelele de evaluare pentru a evita o situație în care elevii învață doar pentru a trece examenele, nu pentru a dobândi competențe necesare.

Decizia Ministerului Educației de a elimina limba modernă din Evaluarea Națională la clasa a VI-a a generat discuții aprinse, iar dezbaterile pe marginea acestei teme sunt de așteptat să continue, pe măsură ce autoritățile educaționale caută să îmbunătățească sistemul de evaluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare