Entry/Exit System (EES) – Sistemul care elimină viza în format fizic pe pașapoarte pentru UE

GRANIȚE. Cetăţenii ţărilor terţe cărora li se permite să intre în spațiul Schengen fără viză sau cu o viză pe termen scurt nu vor mai avea în curând nevoie de ștampilă pe pașapoart, deoarece informațiile privind intrarea și ieșirea în această zonă vor fi înregistrate automat printr-un nou sistem automatizat. – Entry/Exit System (EES)

Entry/Exit System este un nou sistem automatizat care se așteaptă să se lanseze complet în cursul acestui an. Sistemul va fi folosit pentru a ține evidența călătorilor din țări terțe care intră în UE și pentru a detecta persoanele care depășesc șederea, relatează SchengenVisaInfo.com.

EES va înlocui sistemul actual de ștampilare manuală a pașapoartelor, care consumă mult timp, nu oferă date fiabile cu privire la punctele de trecere a frontierei și nu permite detectarea sistematică a persoanelor care depășesc termenul de valabilitate a vizei”, se arată într-un comunicat al Migrației și Afacerilor Interne din Comisia UE cu privire la sistem.

Același obiectiv urmărește, de asemenea, modernizarea altor proceduri actuale pe care călătorii din țări terțe trebuie să le urmeze atunci când ajung în spațiul Schengen, permițând astfel călătorilor să treacă mai repede frontierele.

Sistemul va înregistra date specifice despre călători, inclusiv numele acestora, amprentele digitale, imaginea facială, tipul documentului de călătorie, data și locul intrării, data și locul ieșirii, precum și perioada de ședere a acestora în spațiul Schengen.

De îndată ce EES devine pe deplin operațional, călătorii care pot intra în spațiul Schengen fără viză vor fi obligați să obțină o autorizație de călătorie online – Sistemul european de informații și autorizare de călătorie (the European Travel Information and Authorisation System – ETIAS).

ETIAS este un sistem complet electronic care va fi folosit pentru a ține evidența vizitatorilor care nu au nevoie de viză pentru a intra în spațiul Schengen. ETIAS va costa 7 EUR de persoană și va rămâne valabil timp de trei ani la început. Aproximativ 1,4 miliarde de persoane care pot intra în prezent în spațiul Schengen fără viză vor trebui să solicite un ETIAS.

Pe lângă planificarea lansării EES în acest an, autoritățile UE au dezvăluit că intenționează să facă și modificări în procesul de solicitare a vizei.

Parlamentul UE a aprobat recent un raport pentru ca procedurile de solicitare a vizei Schengen să fie complet online. Raportul adoptat urmărește să modernizeze procedurile de solicitare a vizei Schengen prin trecerea la un sistem digital de la cererea fizică și autocolante de viză.

Parlamentul UE a mai subliniat că de îndată ce un astfel de plan va fi aprobat, cererile de viză vor fi procesate pe o singură platformă și, în același timp, a remarcat că acest lucru va informa solicitanții care țară va primi cererea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare