Epicur despre valorile familiei și prieteniei – 1.Epicur: propria lui familie și prima parte a vieții

FILOZOFIE. Epicurismul este o filozofie care promovează comunitatea și plăcerile simple ale vieții. Ce are de spus Epicur despre familie și prietenie?

Epicur (341 î.Hr. – 270 î.Hr.) a fost un filozof grec antic. El a fost fondatorul epicurismului, o filozofie etică care a promovat concepte precum prietenia și urmărirea plăcerilor simple ale vieții. Epicur și-a înființat propria școală de filozofie la Atena, care a funcționat până în secolul al IV-lea d.Hr.

Ca și în cazul multor filosofi antici, din păcate, foarte puține dintre lucrările sale au supraviețuit. Estimările susțin că Epicur a scris peste 300 de lucrări în timpul vieții sale, dar, din păcate, cele mai multe dintre acestea sunt acum pierdute. În schimb, știm despre filozofiile sale din câteva fragmente și scrisori, precum și din cărți lungi și pasaje despre Epicur de la adepții și contemporanii săi.

Epicurismul se caracterizează prin dorința sa de a ajuta oamenii să atingă fericirea (eudemonia) trăind o viață liniștită, fără durere. Epicur și-a încurajat adepții să practice această filozofie înconjurat de prieteni într-o comunitate strânsă, deoarece credea că acesta este cel mai bun mod de a explora epicurismul. Având în vedere asta, ce ne spune Epicur despre familie, căsătorie și parenting? Uneori, răspunsurile nu sunt chiar atât de clare pe cât am putea crede.

Epicur s-a născut pe Samos, o insulă din estul Mării Egee, care s-a întâmplat să fie și locul de naștere al lui Pitagora. Părinții săi erau atenieni care au călătorit la Samos ca coloniști militari. Tatăl său, Neocles, era profesor de școală, în timp ce mama lui, Chairestrate, era probabil casnică.

Epicur însuși a declarat odată că și-a început studiile filozofice la vârsta de 14 ani, când un profesor de-al său nu a putut explica conceptul de haos în opera lui Hesiod, un poet grec antic. Potrivit unei surse, Epicur a continuat să studieze în orașul ionic Teos timp de trei ani și că profesorul său a fost Nausiphanes. Acest lucru este semnificativ deoarece Nausiphanes a fost un discipol al binecunoscutului filozof atomist Democrit. Ulterior, Epicur și-a dezvoltat propria teorie atomistă, așa că este probabil să fi întâlnit pentru prima dată aceste idei în Teos.

Odată ce a împlinit 18 ani, Epicur a călătorit la Atena pentru a finaliza pregătirea militară obligatorie de 2 ani necesară pentru a deveni cetățean atenian. După această ședere, s-a reîntâlnit cu părinții săi Neocles și Chairestrate în Colofon, un vechi oraș ionic. Perechea fusese exilată după războiul din Lamia, în care Atena a pierdut controlul asupra Samosului în fața Macedoniei. După aceasta, există foarte puține date despre mișcările lui Epicur timp de peste zece ani. Singura însemnare existentă din această perioadă este o scrisoare scrisă mamei sale, care a fost păstrată de unul dintre adepții săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare