Epicur despre valorile familiei și prieteniei 2.Înființarea comunității epicureene la Atena

FILOZOFIE. Prietenia și comunitatea sunt o caracteristică centrală a epicureismului. În 306 î.Hr., Epicur s-a întors la Atena cu un grup de adepți și a înființat o școală cunoscută sub numele de Ho Kepos sau „Grădina”. Aceasta a fost oarecum o noutate în Atena antică. La urma urmei, cercurile filozofice ale orașului erau dominate de Academia lui Platon, pe de o parte, și de Liceul lui Aristotel, pe de altă parte.

Școlile platonice și aristotelice au avut tendința de a atrage cei mai talentați adepți. Ei au pus, de asemenea, un accent mare pe aplicarea filozofiei în viața publică. Dacă Epicur ar fi vrut să rivalizeze cu reputația acestor școli și să dezvolte o filozofie de lungă durată și serioasă în Grecia, trebuia să se mute în Atena și să facă lucrurile puțin diferit.

Epicur a acceptat această provocare din toată inima. Spre deosebire de filozofiile platonice și aristotelice, el și-a sfătuit activ adepții să nu se angajeze în politică sau în viața publică. Grădina era, de asemenea, neobișnuită prin faptul că admitea femei și sclavi. Comunitatea ducea o viață simplă, bând apă raționată și mâncând pâine de orz (Epicur credea cu tărie în virtuțile unui stil de viață autogospodaresc și ieftin). Din nou, spre deosebire de alte școli, nu a existat o proprietate comună între adepți. Relațiile sexuale între discipoli se pare că au avut loc și ele din când în când, deși nu există nicio dovadă, cu excepția unor atacuri ale stoicilor care sugerează că un anumit fel de pervesiuni ar fi avut loc în Grădină.

Epicur a murit la vârsta de 72 de ani lăsând în urma lui o provocare puternică pentru celelalte școli filozofice ateniene. În testamentul său, el a lăsat casa, grădina și fondurile de la Ho Kepos administratorilor școlii sale. De asemenea, el a prevăzut în testamentul său că niște bani să fie folosiți pentr ai onorara pe părinților săi morți, și de asemenea a cerut ca cineva să supravegheze căsătoria fiicei adeptei sale Metrodorus cu un filozof atenian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare