Erdélyi civil szervezetek támogatást kapnak környezettudatos nevelési programokhoz / ONG-urile din Transilvania vor primi sprijin pentru programe de educație de mediu

TÁMOGATÁS. Az erdélyi megyékből száztizenegy környezettudatos nevelési program nyert támogatást a Környezetvédelmi Alap által meghirdetett pályázaton. Ezen kezdeményezések egyenként 100 ezer eurót kapnak a szaktárca támogatásából, céljuk pedig a környezeti nevelés ösztönzése.

A Környezetvédelmi Alap által kiírt pályázati program eredményeit csütörtökön hirdették ki, amelynek köszönhetően összesen 106 millió lej támogatást ítéltek oda országszerte. Az RMDSZ sajtóirodája által közölt információk szerint a programot az iskolásokkal és önkormányzatokkal való partnerségben indította el a környezetvédelmi tárca, Tánczos Barna vezetésével.

Az alapvető cél az volt, hogy a fiatalok gyakorlati programokon vegyenek részt, amelyeken megismerik a természeti erőforrásokat, valamint azt, hogy a különböző emberi tevékenységek milyen hatással vannak a környezetre. A miniszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az RMDSZ kormányból való kiszorítása után ilyen sokáig kellett várni a pályázatok elbírálására.

Az erdélyi megyékből összesen 111 környezettudatos nevelési program nyert, amelyek közül mindegyik mintegy 100 ezer eurós támogatásban részesül. A Környezetvédelmi Alap oldalán közzétett listán található Maros megyei civil szervezetek, valamint néhány nyertes pályázat Hargita megyéből is.

A pályázati eredmények és az így nyert támogatások lehetővé teszik, hogy számos erdélyi civil szervezet valós és hatékony környezettudatos nevelési programokat valósíthasson meg. Ezek a kezdeményezések hozzájárulhatnak a fiatalok környezettudatosságának és felelősségérzetének fejlesztéséhez, valamint segíthetnek abban, hogy az ökológiai kihívásokkal szemben tudatosabb és fenntarthatóbb megközelítést alakítsunk ki.

A támogatási program kiírása és az így létrejött projektek egyaránt fontos lépést jelentenek az erdélyi környezeti nevelés és fenntarthatósági törekvések terén. A szervezetek által kínált programok segíthetnek abban, hogy a fiatal generációk aktívabb szerepet vállaljanak a környezet védelmében és megőrzésében, és hogy az erdélyi közösségek hosszú távon fenntarthatóbb életmódot folytassanak


FINANȚARE. 111 programe de educație ecologică din județele transilvănene au câștigat finanțare din Fondul de Mediu. Fiecare dintre aceste inițiative va primi un sprijin de 100.000 de euro din partea Ministerului Mediului, cu scopul de a promova educația ecologică.

Rezultatele apelului de proiecte al Fondului de Mediu au fost anunțate joi, fiind acordate fonduri nerambursabile în valoare totală de 106 milioane de lei la nivel național. Potrivit informațiilor furnizate de biroul de presă al UDMR, programul a fost lansat de Ministerul Mediului, condus de Barna Tánczos, în parteneriat cu școli și municipalități.

Obiectivul de bază a fost acela de a implica tinerii în programe practice pentru a învăța despre resursele naturale și despre impactul diferitelor activități umane asupra mediului. Ministrul a regretat așteptarea îndelungată pentru evaluarea aplicațiilor după înlăturarea UDMR de la guvernare.

În total, 111 programe de educație de mediu din județele transilvănene au câștigat finanțări de aproximativ 100.000 de euro fiecare. Pe lista publicată pe site-ul Fondului de Mediu figurează ONG-uri din județul Mureș și câteva aplicații câștigătoare din județul Harghita.

Rezultatele cererii de propuneri și granturile obținute vor permite multor ONG-uri din Transilvania să implementeze programe reale și eficiente de educație de mediu. Aceste inițiative pot contribui la dezvoltarea conștiinței de mediu și a simțului responsabilității tinerilor și pot ajuta la dezvoltarea unei abordări mai conștiente și mai durabile a provocărilor ecologice.

Atât cererea de propuneri, cât și proiectele rezultate reprezintă un important pas înainte în ceea ce privește eforturile de educație ecologică și de dezvoltare durabilă în Transilvania. Programele oferite de organizații pot ajuta tinerele generații să joace un rol mai activ în protejarea și conservarea mediului înconjurător și pot ajuta comunitățile transilvănene să ducă un stil de viață mai durabil pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare