EROARE – Cum a ajuns fostul președinte PSD Mureș, reghineanul Vasile Ghiorghe Gliga, “ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii”

ENCICLOPEDIE CU GREȘELI. Câteva precizări: Wikipedia = cea mai mare enciclopedie generalistă globală, disponibilă pe Internet în mai multe limbi, dezvoltată de 20 de ani prin colaborarea voluntară a unui mare număr de persoane și administrată de fundația non-profit Wikimedia, parte din fenomenul Web 2.0; Vasile Ghiorghe Gliga (62 de ani) = parlamentar timp de 8 ani, originar din comuna Ibănești, om de afaceri în Reghin, fost președinte al PSD Mureș în perioada 2012-2020, retras din funcție la presiunea conducerii centrale, după ce a negociat numirea în această funcție a fiicei sale, actualul deputat PSD Mureș Dumitrița Gliga; eroare = greșeală.
Profilul președintelui PSD Mureș, Vasile Ghiorghe Gliga, de pe Wikipedia (enciclopedie virtuală aflată printre cele mai apreciate 20 de siteuri din întreaga lume, accesat zilnic de sute de milioane de utilizatori) conține o informație amuzantă pentru cei care-l cunosc, eronată și care persistând de ceva vreme a fost “rostogolită” cu pretenția de adevăr în universul internetului și a generat alte greșeli. O semnalăm aici, pentru îndreptarea adevărului, pe considerent că poate se sesisează cineva și o corectează.
În enciclopedia online Wikipedia, platformă care stochează peste 50 de milioane de articole, omul de afaceri reghinean Vasile Ghiorghe Gliga apare ca fiind… ambasador al Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în perioada 1980-1986. Sigur, informația este greșită, mureșeanul Gliga având în 1980 vârsta de 21 de ani și fiind student la Universitatea Tehnică din Braşov.
Cine a fost, de fapt, Vasile Gliga – ambasadorul
Informația a fost propagată în urma unei confunzii de nume cu un fost mare diplomat din perioada României comuniste și a fost cauzat, cel mai probabil, de o documentare insuficientă. În fapt, Vasile Gliga este fostul adjunct al ministrului de Externe al Republicii Socialiste România (din anul 1965 – a fost promovat din funcția de director al Direcţiei Politice de Sinteză din Ministerului Afacerilor Externe – MAE), fiind persoana responsabilă din cadrul MAE să medieze/negocieze din partea Republicii Socialiste România tratatele economice și de cooperare în diverse domenii.
Acesta era coordonatorul activității Ambasadei României la Bruxelles și a altor misiuni diplomatice, inclusiv în chestiuni legate de contacte, negocieri, consultări cu CEE (activitatea sa de pe plan extern a fost apreciată de conducătorii unor stat, fiind chiar decorat de Regele Belgiei cu Ordinul Coroanei în grad de Mare Cavaler, în 1977).
Practic, Gliga, considerat de deplomați importanți din țările vestice ca fiind un analist vizionar și o putere din umbră a regimului comunist din România semna din partea RSR toate documentele importante cu impact economic, politic și social din acea perioadă de sfârșit a Răzbiului Rece (inclusiv forma finală a tratatului de neproliferare a armelor nucleare a fost semnată/avizată din partea României de Gliga). Tot Gliga (acel Gliga, nu Gliga-mureșeanul) era care dispunea cine să reprezinte România la întâlniri oficiale și lui i se transmiteau rapoartele. În 1980, Vasile Gliga a fost numit de Nicolae Ceaușescu ambasador la Londra, funcție în care a fost menținut până în 1986.
În acest context, al notorietății diplomatului român Vasile Gliga, este ciudată confuzia acestuia cu a ibășteanului Vasile Ghiorghe Gliga (fost deputat în perioada 2008-2016). Necorectată, confuzia/greșeala a dus la modificarea listei ambasadorilor României la Londra cu completarea celui de-al doilea prenume al mureșeanului, astfel că acum acesta, Vasile Ghiorghe Gliga, apare în cea mai mare enciclopedie din lume ca fiind ambasador al României la Londra în perioada 1980-1986. Să conchidem: Vasile Gliga nu este Vasile Ghiorghe Gliga.
Cătălin VISCHI
1 comment
Dacă era ambasador pe bune, fii- sa ce postprimea de la tătuc?