Europa Nostra díjjal tüntették ki a kolozsvári Szent Mihály-Templomot

KULTÚRA ÉS ELISMERÁS. A kolozsvári Szent Mihály-templomot az Europa Nostra díjjal tüntették ki, az egyik legrangosabb európai örökségi elismeréssel. Az Erdély egyik építészeti gyöngyszemének számító gótikus templomot 2016 és 2022 között egy átfogó restaurálási projekt keretében újították fel.

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra szervezet csütörtökön jelentette be az Európai Unió Kreatív Európa programja által társfinanszírozott Európai Örökség Díj/Europa Nostra Díj 2024-es nyerteseit. Idén Európa 18 országából 26 kiemelkedő projektet díjaztak, köztük a kolozsvári Szent Mihály-templomot és a szászalmádi szász erődtemplomot Romániából.

A Szent Mihály-templom a 14. század második felében épült, és a 15. század első felében fejezték be. Jelenlegi neogótikus tornya, mely a legmagasabb templomtorony Erdélyben, 1837 és 1859 között épült. A templom helyreállítása során kiterjedt szerkezeti megerősítést, homlokzat-felújítást, belső felújítást és korszerűsítési munkálatokat végeztek. A restaurálás költségei 7 millió euróra rúgtak, melyet az Európai Unió, a magyar kormány, a román kormány egyházügyi államtitkársága, a kolozsvári polgármesteri hivatal és a Kincses Kolozsvár Egyesület finanszírozott, kiegészítve a hívek adományaival.

A projekt során régészeti feltárások is zajlottak, melyek során felbecsülhetetlen értékű középkori művészeti alkotásokat és eredeti építészeti töredékeket találtak. A templom tornya is megnyílt a nagyközönség számára, amely gyönyörű kilátást nyújt Kolozsvárra és betekintést a templom történetébe.

A szászalmádi evangélikus templom is örökségvédelmi díjat kapott, amely a helyi közösséget is megerősítette, ösztönözve a turizmus fenntartható fejlődését.

Az Europa Nostra díj 2022-ben a kolozsvári Vallásszabadság Házát is elismerte, amely 2018-ban nyílt meg a középkori eredetű, unitárius püspöki rezidenciában.

A Szent Mihály-templom felújítása egy egész közösség újjáélesztésére irányuló kezdeményezés, amely jelentős hatással volt a turizmusra és a kulturális oktatásra, méltatta a díjat a főesperes és a projekt főtervezője.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare