Eurostat: România se situează pe locul trei în UE în ceea ce privește creșterea prețurilor producției industriale

CREȘTERE. Prețurile producției industriale au crescut cu 44,8%, în România, în luna noiembrie a anului 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut, țara noastră situându-se pe locul trei în UE din acest punct de vedere, cu creșteri mai mari doar în Ungaria (63,5%) și Letonia (51,2%), potrivit Eurostat.

Sursa citată mai sus arată că, în luna noiembrie, prețurile producției industriale în UE au fost influențate în special de un avans de 56% al prețurilor la energie și de creșterea prețurilor bunurilor de consum (17,1%), a prețurilor bunurilor intermediare (15,5%) și a prețurilor bunurilor de folosință îndelungată (9,7%).

Cele mai semnificative creșteri ale prețurilor produselor care au ieșit pe porțile fabricilor au fost înregistrate în Italia (3,3%), Suedia (2,7%) și Irlanda (2,4%), iar cea mai semnificativă scădere a prețurilor a fost înregistrată în Bulgaria (minus 12,6%), Slovacia (minus 11,6%) și Grecia (minus 6%). România a raportat un avans de 1% în noiembrie, după o creștere de 2,6% în octombrie.

Prețurile producției industriale din UE au fost influențate în principal de prețurile energiei și de prețurile bunurilor intermediare, care au scăzut cu 1,9% și, respectiv, cu 0,4%, în timp ce prețurile bunurilor de folosință îndelungată și cele ale bunurilor de consum au crescut cu 0,2% și, respectiv, cu 0,6%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare