Eveniment în amintirea bătăliei de la Oarba de Mureș

ISTORIE. La 17 septembrie 1944, acum 79 de ani, a început una dintre cele mai grele și sângeroase bătălii din cel de-Al Doilea Război Mondial, cunoscută sub numele de Bătălia de la Oarba de Mureș. Această confruntare a durat timp de 20 de zile, până pe 6 octombrie 1944, și a avut un preț extrem de mare, cu pierderea a aproximativ 11.000 de vieți ale soldaților români. Bătălia a inclus forțarea râului Mureș și cucerirea punctelor fortificate ale trupelor hitleriști de pe dealul Sângeorgiu.

Pentru a cinsti memoria celor căzuți în această bătălie și a tuturor eroilor care și-au dat viața pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost construit „Monumentul Eroilor” la Oarba de Mureș. Acest monument servește drept mărturie a sacrificiului imens al soldaților români și un loc de reculegere și omagiere a curajului lor neînfricat.

Pe 6 octombrie 2023, militari din Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” din București și militari din Batalionul 54 Sprijin „Horea, Cloșca și Crișan” din Târgu Mureș au onorat memoria eroilor cu o ceremonie specială. Evenimentul a inclus atât aspecte religioase, cât și militare, aducând un omagiu celor căzuți.

La această ceremonie au participat și elevi de la Școala Gimnazială Iernut, însoțiți de directorul instituției, prof. Horațiu Moldovan. Oaspeții au fost primiți cu căldură de primarul orașului Iernut, Ioan Nicoară, și de Vasile Mărginean, viceprimarul localității.

Această solemnitate continuă să amintească tuturor sacrificiul imens al eroilor și să încurajeze respectul și recunoștința noastră față de toți cei care și-au dat viața pentru apărarea țării și a libertății. Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș rămâne un simbol viu al curajului și devotamentului celor care au luptat pentru un viitor mai bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare