EXCLUSIV – De anul viitor, în Târgu Mureș se dublează costul pe care îl plătesc părinții pentru creșă

PE TĂCUTE. Conform unui proiect de hotărâre trecut tacit de dezbaterea publică, dar care n-a fost încă introdus în dezbaterea forului deliberativ al orașului (Consiliul Local), în Târgu Mureș, în anul școlar 2019-2020, costul mediu de întreținere pentru copiii ce frecventează creșa este stabilit la 1.253,48 lei/copil/lună.

 

Părinții nu vor plăti mai mult de 20% din această sumă (nu pentru că Florea-i generos, ci pentru că este maximum admis de lege), restul banilor fiind plătiți din bugetul local al municipiului Târgu Mureș (pentru copiii ai căror părinți au domiciliul în acest oraș).

 

Astfel, dacă un părinte are venitul mediu brut lunar cumulat de peste 700 de lei, va plăti pentru creșa unui copil o contribuție procentuală de 20% (12 lei/zi). Dacă are doi sau mai mulți copii la creșă, va plăti o contribuție procentuală de 10%, respectiv 6 lei/zi.

 

Părintele cu venitul mediu brut lunar cumulat de sub 700 de lei va plăti pentru creșa unui copil o contribuție procentuală de 10% (6 lei/zi), iar dacă are doi sau mai mulți copii, o contribuție procentuală de 5% (3 lei/zi).

 

Cum era până acum

 

Până acum, inclusiv în acest an școlar (2018-2019), procentele plătite de părinți erau aceleași, însă contribuția în lei era jumătate din sumele prevăzute pentru anul școlar viitor – respectiv, un părinte cu venitul mediu brut lunar cumulat de 700 de lei plătea tot 20%, dar doar 6 lei/zi, iar pentru doi sau mai mulți copii, tot 10%, însă doar 3 lei/zi; de asemenea, un părinte cu venitul mediu brut lunar cumulat de sub 700 de lei plătea tot 10% pentru un copil, dar doar 3 lei/zi, iar în cazul mai multor copii, 5%, respectiv 1,5 lei/zi.

 

Care e explicația

 

În subordinea Consiliului Local Târgu Mureş sunt șase creşe, acestea având o capacitate totală de 337 locuri.

 

Dublarea costurilor pe care va trebui să le suporte părinții pentru creșa copiilor sunt explicabile parțial prin faptul că municipalitatea a stabilit pentru anul viitor un cost mediu lunar de întreținere pentru copiii ce frecventează creșa mai mare. În acest an școlar este stabilit la 1.186,72 lei /copil/lună (conform HCL 139/2018), iar anul viitor, proiectul prevede un cost mai mare cu 66,76 lei/copil/lună (respectiv, 1. 253,48 lei/copil/lună).

 

De ce a fost prevăzut un cost mai mare pentru anul viitor? Cumva acoperit de lege: în 2018, pentru creșe a fost alocată suma totală de aproape 4 milioane de lei (exact: 3.900.144,73 lei). Creșele din  Târgu Mureș nu sunt atractive, așa că nu au funcționat la capacitate maximă, respectiv în 2018 numărul mediu care au frecventat creșele municipale a fost de 274 (vă reamintesc, capacitatea creșelor municipale este cu 63 mai mare, adică 337 locuri).

 

Din această cauză, costul mediu zilnic pentru un copil în creşă se calculează raportând cheltuielile totale la numărul mediu zilnic de copii respectiv la numărul de zile lucrătoare din anul 2018 în care a funcţionat creşa (227 zile lucrătoare). Astfel a rezultat un cost mediu de 62,67 lei/zi/copil (care e enorm!), respectiv un cost mediu lunar de întreţinere (se calculează la o medie de 20 de zile lucrătoare pe lună) de 1.253,48 lei/copil.

 

Simplificat: anul viitor se dublează suma plătită de părinți pentru creșa copilului, pentru că așa prost sunt administrați banii orașului. Dacă erau bine administrați, nu se dubla nicio cheltuială, că doar nu prevăd cei de la Administrația Creșelor vreun război care să dubleze costul utilităților sau a hranei copiilor.

 

Este asta o decizie proastă? În contextul unei administrări defectuoase a banilor, nu (altfel, s-a adânci cheltuielile Primăriei, implicit s-ar stoarce și mai mult bugetul local, care arată deja ca o lămâie folosită). Însă e o decizie contradictorie, în contextul în care primarul Dorin Florea a anunțat că ia tot felul de decizii pentru creșterea natalității în urbe (sigur, nu crește nicio natalitate, dar asta e explicația pentru investiții în parcurile de joacă, chiar și pentru hotărârile CL Târgu Mureș de a acorda prima de nou-născut, de fertilizare in vitro și voucherele pentru gravide). Așa că dublarea costurilor cu creșa s-ar traduce prin: Dai cu o mână, iei cu două.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare