EXCLUSIV – Fabrica Kastamonu din Reghin, probleme cu furnizorul de energie electrică: li s-a cerut o majorare uriașă a prețului la electricitate

DIFEREND PE FURNIZAREA ENERGIEI ELECTRICE. Escaladarea prețurilor energiei electrice (și a gazului natural) se repercutează direct și violent asupra firmelor mari consumatoare. Deja mai multe mari firme productoare (nu doar din România, ci și din Europa) și-au oprit, sau și-au redus semnificativ, cu peste 50%, producția (printre acestea, Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din țară, care și-a oprit total producția, sau producătorul de aluminiu Alro Slatina, una dintre cele mai mari unități de producție industrială din România, care și-a redus capacitatea de producție la 40%).

 

Într-o situație de dificultate majoră se află și fabrica pe care Kastamonu România SA o are în județul Mureș, la Reghin, și în care produce PAL (plăci din așchii lemnoase), blaturi, fețe și foi de uși, întâmpină probleme care pun pericol continuarea activității de producție la parametri actuali.

 

Dispută pe prețul energiei electrice

 

Concret, Tinmar Energy, cel mai mare trader de energie electrică din țară (care a depășit chiar și compania statului, Electrica), care are contract de furnizare a energiei electrice cu Kastamonu România (subsidiară a Kastamonu Entegre din holdingului turc Hayat Holding, controlat de familia magnatului Ahmet Yahya Kiğılı, aflată pe locul 6 în topul județean după cifra de afaceri, cu 658,75 milioane de lei în 2020 și cu circa 850 de angajați), a cerut firmei înregistrate în Reghin o sumă semnificativ mai mare decât cea din contracte pentru energia electrică furnizată.

 

Kastamonu a refuzat plata, iar Tinmar Energy – companie controlată de Augustin Constantin Oancea (48 de ani), originar din Câmpina, prin firma elvețiană Jo Holding AG (63%) și firmele românești Victor Executive (21%) și Martin Oil Energy (16%) – a trimis în 10 decembrie 2021 o notificare de reziliere a contractului începând din 1 ianuarie 2022.

 

Reacția Kastamonu a fost să trimită în judecată Tinmar Energy, speță în care a cerut suspendarea efectelor notificării de reziliere, iar instanța mureșeană a admis cererea, în primă fază, în 17 decembrie 2021, dispunând continuării executării contractului de furnizare energie electrică până la soluţionarea definitivă a dosarului, sau până la finalizarea contractului. În 28 decembrie 2021, Tinmar Energy a depus apel la Tribunalul Specializat Mureș, primul termen fiind 13 ianuarie 2022.

 

Ulterior apelului firmei Tinmar Energy, Kastamonu a mai atacat de două ori în instanță traderul de energie electrică, procesele fiind înregistrate vineri, 7 ianuarie 2022.

 

Calendarul unui diferend

 

Contractul de distribuție de energie electrică cu fabrica Kastamonu din Reghin, unde lucrează circa 850 de angajați (locul 5 în județ după numărul de anagjați), a fost semnat în 15 iunie 2021. La acel moment, pentru că prețurile de pe piețele de energie electrică erau scăzute, Tinmar Energy încheia contracte de furnizare cu marii consumatori la un preț de circa 280-285 lei/MWh.

 

În august 2021, din cauza creșterii mari a prețului de pe piețele de energie electrice, Tinmar Energy a cerut marilor consumatori renegocierea contractelor și modificarea prețului sau sistarea contractului. Marii consumatori (printre care și Kastamonu) nu au acceptat niciuna dintre variantele propuse și până la începutul lunii decembrie 2021 au negociat diferite tarife cu Tinmar Energy (de pildă, cel mai mare consumator din Maramureș, producătorul de piese pentru industria aeronautică UACE a acceptat să plătească 776 lei/MWh, un preț de 2,75 ori mai mare decât cel prevăzut în contract, însă, din cauza creșterii substanțiale a prețului energiei pe bursă, Tinmar Energy a emis facturi la un preț de… peste 1.000 lei/MWh, adică de 4 ori mai mare decât cele din contractele semnate sau prelungite în vara anului trecut).

 

Aproape în totalitate, marii consumatori au respins facturile, iar în după prima decadă din decembrie 2021, Tinmar Energy i-a notificat pe toți în privința rezilierii contractelor începând cu 1 ianuarie 2022.

 

Dacă Tribunalul Specializat Mureș va menține decizia Tribunalului Mureș, Tinmar Energy va fi obligat (așa cum este momentan) să furnizeze energie electrică la prețul stabilit în contract până la finalizarea contractului semnat cu Kastamonu în 15 iunie 2021 (adică până la scadență) – pentru că e dificil de crezut că diferendul comercial va fi soluționat până atunci.

 

Surse din piața de energie electrică, susțin că marii consumatori au încercat să găsească un alt furnizor de energie, însă oferta cea mai mică primită (de la MET Energy) era cu peste 88% mai mare decât cea propusă de Tinmar Energy, adică de… 2.133,55 lei/MWh (de peste 900 de ori mai mare decât ce plătește acum Kastamonu).

 

Cât consumă UACE și cine e multimilionarul Oancea

 

Oricum, viitorul nu este unul optimist pentru producătorul de PAL din Reghin, creșterea catastrofică a prețului la energia electrică având un impact negativ major asupra prețului produselor realizate în fabrica din Reghin, în contextul în care România are cel mai mare preț din UE la energie, iar Kastamonu este unul dintre marii consumatori de energie electrică din țară, având nevoie de peste 51.000 TEP/an (TEP = Tona Echivalent Petrol, este o unitate de măsură a energiei din engl. TOE, Tonne of Oil Equivalent).

 

Tinmar Energy are o cifră de afaceri de 2,2 miliarde de lei și un profit net de 112,6 milioane de lei obținut cu 90 de angajați, fiind cel mai mare trader de energie din piaţa concurenţială – din spatele monitoarelor din clădirea Sky Tower din Bucureşti iau energie de la marii producători şi o transferă în halele industriale deţinute de unele dintre cele mai mari companii din România (Dacia, Lidl, Lukoil, Arctic, Metro etc.). Potrivit topului Forbes din 2019, Augustin Oancea (foto mic dreapta sus), cel care controlează Tinmar Energy se situează pe locul 20 al celor mai bogați români, cu o avere estimată la 650 de milioane de euro.

 

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare