EXCLUSIV – Fostul vicepremier al României, Costin Borc, a venit în Târgu Mureș pentru a prelua administrarea unei firme din municipiu

FAPT. Unul dintre cei mai prestigioși economiști din România, Costin Borc, fost viceprim-ministru și ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în Guvernul Cioloș (2015-2017), a venit marți, 15 decembrie 2020, în Târgu Mureș pentru a prelua administrarea unei firme din municipiu.
Costin Grigore Borc (53 de ani), care în trecut a fost și secretar personal al lui Corneliu Coposu și consilier al premierului Radu Vasile (în perioada 1998-1999), este absolvent al Politehnicii din București, licențiat în Inginerie Energetică (1989), are un master și un doctorat la Universitatea din Wiscounsin Madison din SUA (2001) și o experiență profesională bogată în sectorul privat, lucrând peste 18 ani în cadrul multinaționalei Lafarge (cel mai mare producător de ciment la nivel mondial).
Borc a fost director al firmelor Lafarge din România, Franţa și Serbia și, mai apoi, când holdingul CRH (Cement Roadstone Holdings) a cumpărat importante active ale Lafarge, a fost director general al CRH România. Din noiembrie 2018, Costin Borc a părăsit CRH fiind numit director pentru ţările din estul Europei în cadrul companiei franceze SNEF (proiectant și integrator de soluții multitehnice în mai multe domenii economice).
După ce anul trecut grupul SNEF Central Eastern Europe SA a cumpărat firma Comoserv Târgu Mureș, una dintre principalele firme de mentenanță ale Azomureș, holdingul francez l-a numit în funcția de director general pe Costin Grigore Borc – cesiunea părților sociale ale firmei târgumureșene, deținute până atunci, în părți egale, 50-50%, de George Pușcașu și Angela Colpos, s-a înregistrat în vara acestui an, SNEF devenind unic acționar al societății.
… cam asta e povestea – adevărată 🙂 -, iar acum Borc a fost trimis să-și intre “în pâine”. Anul trecut, Comoserv a raportat cel mai bun an din istoria firmei, cu o cifră de afaceri de peste 43 de milioane de lei și un profit de 4,56 milioane de lei, obținut cu o medie de 172 de angajați.
Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN
4 comments
Avand in vedere ca a avut atatea studii si functii ar fi bine de stiut daca a fost demis de la aceste locuri de munca pentru ineficienta sau le-a parasit fiindca munca in sine nu-i era prielnica.
Le-a părăsit pentru alte oferte pe care, probabil, le-a considerat mai bune.
Ati spus despre d-nul Borc ca este economist. Din lecturarea articolului dvs, partea referitoare la studiile sale, nu reiese acest aspect.
Masterul este în Economie. Doctoratul (2001) este în Macroeconomie. Ambele la Universitatea Wisconsin Madison (SUA), unde Borc a fost chiar asistent universitar la Departamentul Economie (07/1995 – 06/2000).