Exploatațiile agricole familiale domină peisajul agricol din Uniunea Europeană

AGRICULTURĂ. În Uniunea Europeană, agricultura rămâne o parte vitală a economiei și a societății, și majoritatea fermelor sunt deținute și conduse de familii. Datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) în 2020 dezvăluie că, din cele 9,1 milioane de ferme din UE, aproape toate pot fi clasificate ca exploatații agricole familiale.

Majoritatea fermelor din UE, în proporție estimată la 93%, sunt explotate de familii. Definim exploatațiile agricole familiale ca ferme conduse de familii, unde cel puțin 50% din forța de muncă agricolă este asigurată de membrii familiei. Acest tip de exploatații agricole reprezintă cel puțin 80% din totalul fermelor în majoritatea țărilor UE, excepții notabile fiind Estonia (cu 65%) și Franța (cu 58%). În Grecia, România și Polonia, aproximativ 99% din totalul fermelor sunt deținute și conduse de familii.

Exploatațiile agricole familiale domină nu doar din punct de vedere numeric, ci și în ceea ce privește contribuția la forța de muncă agricolă, suprafața terenurilor cultivate și valoarea producției agricole. În 2020, aceste exploatații erau responsabile pentru aproximativ 61% din suprafața agricolă totală folosită, aproape 78% din forța de muncă totală în agricultură, aproximativ 55% din efectivele de animale și aproximativ 56% din producția agricolă standard.

Circa 57% din fermele UE sunt operate exclusiv de deținător și membrii familiei. La alte 36% din ferme, forța de muncă familială reprezintă cel puțin 50% din forța de muncă totală.

Pe de altă parte, exploatațiile agricole non-familiale, deși reprezentau doar aproximativ 7% din totalul fermelor din UE în 2020, erau responsabile pentru o pondere mai mare din terenurile folosite pentru producția agricolă (aproximativ 39%), o parte semnificativă din forța de muncă agricolă totală (aproximativ 22%), aproximativ 45% din efectivele de animale și aproximativ 44% din producția standard.

În concluzie, exploatațiile agricole familiale au un impact semnificativ asupra agriculturii din UE, reprezentând coloana vertebrală a acesteia și contribuind semnificativ la economiile țărilor membre ale UE. Aceste date reflectă importanța continuă a agriculturii tradiționale și a fermele deținute de familii în Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare