Expoziția Județeană de Icoane și Pictură Religioasă – locul unde arta a întâlnit credința

EVENIMENT. Într-o atmosferă încărcată de frumusețe dar și de pioșenie, sâmbătă 10 decembrie,a avut loc “Expoziția Județeană de Icoane și Pictură Religioasă – ediția XXXI-a” la Galeria de artă Unirea din Târgu Mureș.

Evenimentul a început cu slujba de sfințire a icoanelor oficiată de Preotul Daniel Bexa, paroh al Bisericii de lemn „Arhanghelul Mihail „ din Târgu Mureș care a ținut să și precizeze că prin sfințire opera artistului se transformă dintr-o simplă pictură într-un lucru Dumnezeiesc.

A urmat prelegerea domnului Nicolae Băciuț, Director al Direcției Județene pentru Cultură Mureș care a ținut să sublinieze importanța icoanelor în cultura și tradiția românească .
Demonstrând că, așa cum îi stă bine unui profesor, domnul Călin Bogătean stăpânești la fel de bine cuvintele ca și penelul, acesta a făcut un portret al iconarului, așa cum trebuie el să fie: “Dacă ar trebui să conturăm calitățile iconarului în procesul de creație atunci putem spune că iconarul are nevoie în primul rând de:
1. Răbdare pentru a dobândi și stăpânii informația și a explora tehnicile specifice conform exigenței picturii iconografice;
2. Are nevoie de smerenie. Iconarul trebuie să constientizeze că este unealta prin care nevăzutul se zugrăvește în chip văzut, doar cu protecția și îndrumarea sfinților;
3. A treia calitate este rugăciunea sau practica spiritual. Icoana este rugăciunea și se zămislește prin rugăciune, iconarul trebuie să fie în comunicare cu lumea nevăzută a sfinților;
4. Ultima și cea mai lucrătoare este BUNĂTATEA și dragostea pentru cei din jur.
Aceste calități, pe lângă iertare și dăruire, fac munca desăvârșită. Icoana este oglinda iconarului.”

Atmosfera plăcută a fost întregită de frumoasa voce a solistei Raluca Focșan Bogătean care i-a bucurat pe cei prezenți cu un recital de Colinde tradiționale Românești.

Evenimentul s-a încheiat cu discursul domnul Czirjek Lajos, Președintele A.A.P.Mureș și cu tradiționala poză de grup a membrilor asociației .

Vă reamintim că expoziția rămâne deschisă până în data de 8 ianuarie 2023 și poate fi vizitată de public marți miercuri și vineri între orele 13-17, joi între orele 10-13, sâmbăta între orele 10-13. Duminică și luni sunt zile libere. Intrarea este liberă.

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare