Expoziția monedelor grecești antice la Muzeul BNR: povestea banilor și a artei

EXPOZIȚIE. Muzeul Băncii Naționale a României (BNR) va găzdui o expoziție deosebită, care aduce în premieră în România o parte din impresionanta colecție numismatică a Alpha Bank, una dintre cele mai valoroase din lume. Expoziția intitulată “Cele două fețe ale monedei. Mijloace de schimb – Capodopere ale artei” se va desfășura între 22 septembrie 2023 și 1 martie 2024.

Această expoziție specială marchează 50 de ani de la înființarea Colecției Numismatice Alpha Bank și este prima oară când o parte din această colecție părăsește teritoriul Greciei. Colecția numismatică Alpha Bank numără aproximativ 11.000 de monede antice, iar expoziția prezintă 100 dintre cele mai semnificative piese. Monedele datează din Grecia antică și oferă o perspectivă fascinantă asupra culturii, civilizației și istoriei elene, evidențiind impactul acesteia asupra întregii culturi europene.

Expoziția “Cele două fețe ale monedei” explorează două aspecte ale monedei: ca mijloc de schimb și ca operă de artă. Moneda a evoluat de la simpla funcție de facilitare a schimburilor comerciale la un mijloc de transmitere a mesajelor politice și culturale. Pe lângă rolul său practic, moneda grecească antică a devenit o formă de artă, cu detalii artistice și inscripții care redau momente din mitologia greacă, personalități sau evenimente istorice. Aceste opere mici de artă au servit nu doar scopurilor economice, ci și celor estetice și culturale.

Un aspect notabil al expoziției este secțiunea dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere, care prezintă 10 monede rare din cadrul colecției și le explică povestea în limbaj Braille, facilitând accesul la această experiență culturală.

Această expoziție internațională, rezultat al colaborării dintre BNR și Alpha Bank Romania, oferă publicului român o oportunitate rară de a explora moștenirea culturală și artistică a Greciei antice, ilustrând legăturile strânse dintre monede, istorie și artă. Este un eveniment deosebit pentru Muzeul BNR și pentru cultura din România și reprezintă o ocazie unică de a experimenta istoria și frumusețea monedelor grecești antice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare