Expoziţie la Sibiu şi dezbatere la Academia Forţelor Terestre – Tezaurul Băncii Naţionale a României trimis la Moscova şi nerecuperat: o creanţă mai veche de un secol

EVENIMENT. Banca Naţională a României (BNR) organizează joi, la sediul Agenţiei Sibiu, expoziţia „Tezaurul Băncii Naţionale a României trimis la Moscova şi nerecuperat – o creanţă mai veche de un secol”, un eveniment deosebit care aduce în prim-plan o problemă istorică cu rădăcini adânci în secolul XX. Expoziţia, care va prezenta documente şi imagini din arhivele româneşti şi ruseşti, reflectă evoluţia acestei teme, ilustrând atât evenimentele din trecut, cât şi demersurile actuale de recuperare a tezaurului naţional.

Contextul istoric al tezaurului BNR

În perioada Primului Război Mondial, pentru a proteja aurul naţional de avansul trupelor străine, România a decis să transporte stocul de aur al Băncii Naţionale la Moscova. Acesta a fost confiscat însă de către regimul bolşevic, ceea ce a dus la o serie de tratative diplomatice, toate însă fără succes. Expoziţia detaliază condiţiile evacuării tezaurului, confiscarea acestuia de către autorităţile bolşevice, precum şi consecinţele economice negative pe care acest act le-a avut asupra României, afectând grav stabilitatea economică a ţării.

Un alt aspect important al expoziţiei vizează tratativele postbelice româno-sovietice, care nu au reuşit să aducă o soluţie favorabilă României. Până în prezent, tezaurul nu a fost restituit integral, iar această problemă a rămas o “creanţă” juridică valabilă şi exigibilă pentru România. Două restituiri parţiale ale unor valori istorice şi artistice româneşti au avut loc în 1935 şi 1956, însă aurul propriu-zis nu a fost returnat.

Eforturile de recuperare a tezaurului

În ultima perioadă, Banca Naţională a României a intensificat eforturile de a adresa această problemă la nivel internaţional. Începând cu anul 2023, Consiliul de administraţie al BNR a iniţiat o campanie de informare a opiniei publice internaţionale şi a factorilor de decizie politici, cu scopul de a sublinia existenţa unei creanţe legale în privinţa celor 91,5 tone de aur confiscate în 1916. Expoziţia face parte dintr-o serie de manifestări internaţionale care au fost deja organizate la Cracovia, Varşovia, Viena, Bremen, Tel Aviv, Bruxelles, Washington DC şi Chişinău. Aceste evenimente au avut ca scop sensibilizarea publicului şi a liderilor politici din diverse colţuri ale lumii asupra unei probleme care continuă să rămână nerezolvată.

În martie 2024, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care a cerut includerea tezaurului românesc pe agenda diplomatică bilaterală UE-Rusia, de îndată ce contextul politic va permite reluarea dialogului între părţi. Această rezoluţie reprezintă un pas semnificativ în eforturile României de a obţine restituirea integrală a tezaurului.

Expoziţia şi evenimentele conexe

Expoziţia va aduce în faţa publicului o serie de documente istorice, unele dintre ele fiind expuse pentru prima dată, inclusiv copia dosarului „Moscova 1”, un dosar deosebit de valoros care documentează întreaga poveste a tezaurului românesc. De asemenea, vizitatorii vor putea vedea o colecţie de monede de aur din patrimoniul Muzeului BNR, asemănătoare celor trimise la Moscova, care vor ajuta la înţelegerea semnificaţiei istorice şi economice a acestui aur pierdut.

La vernisajul expoziţiei vor lua cuvântul oficiali de seamă, printre care Daniela Cîmpean, preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, Vasile Ciobanu, cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR, şi Dorin Matei, redactor-şef al revistei „Magazin Istoric”. Moderatorul evenimentului va fi Petru Goron, directorul Agenţiei Sibiu a BNR.

Un subiect de actualitate

Tezaurul Băncii Naţionale a României reprezintă nu doar o problemă economică, ci şi o temă sensibilă pentru istoria şi identitatea naţională. De-a lungul decadelor, România a depus multiple eforturi pentru a recupera acest tezaur, iar în prezent problema continuă să fie o prioritate pentru autorităţile române. Expoziţia de la Sibiu este un pas important în procesul de educare şi sensibilizare a opiniei publice, atât în România, cât şi în lume, despre dreptul României la restituirea unui patrimoniu valoros, care este mai mult decât o simplă sumă de aur: este simbolul unei naţiuni care nu uită şi care cere dreptatea istorică.

Încheiere

Problema tezaurului de la Moscova rămâne una dintre cele mai vechi şi persistente creanţe ale României, iar expoziţia de la Sibiu aduce în atenţia publicului atât mărturii istorice esenţiale, cât şi actualizări importante privind eforturile recente de recuperare. Este un moment important în continuarea unui demers care a început acum mai bine de un secol, dar care, până la această dată, nu a adus încă o rezolvare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare