Lista alimentelor cu adaos plafonat, măsură prelungită de Guvern cu trei luni

MĂSURI. În ședința de guvern de vineri, Guvernul României a aprobat prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial pentru alimentele de bază cu încă trei luni și a extins lista de produse afectate. Această măsură are ca scop protejarea puterii de cumpărare a cetățenilor români, în special în perioada de iarnă când cheltuielile sunt mai mari.

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că măsura este menită să oprească creșterea excesivă a prețurilor la alimente și să asigure accesul la produse de bază pentru familiile cu venituri mici și medii. El a subliniat că datele de la Institutul Național de Statistică au arătat că măsura a avut efecte pozitive, ducând la scăderi semnificative de preț pentru multe dintre produsele incluse în listă.

Lista de produse cu adaos comercial plafonat va fi extinsă cu următoarele 7 produse: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui şi carne de vită care sunt importante vrac şi care nu sunt procesate în România.

Pentru produsele agricole și alimentare care intră în țară și nu sunt supuse procesării sau abatorizării, cota de adaos comercial va fi limitată la maximum 5% față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte specificate într-un ordin anterior al ministrului Finanțelor Publice.

Această măsură este menită să asigure stabilitatea prețurilor și să ofere protecție consumatorilor români într-un context de creștere a prețurilor la nivel global și de incertitudine economică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare