UPDATE – FAPT – Cum a țepuit Primăria condusă de Florea o companie pe care o controlează: servicii neplătite de peste 900.000 de euro

STRATEGIA PRESCRIERII. Cum s-a străduit timp de 10 ani Primăria Târgu Mureș să nu plătească facturi de peste 900.000 de euro către compania pe care o controlează. Povestea de mai jos este despre un rău-platnic instituțional, care mimează că-i bogat și prosper, dar nu și-a plătit consumul de apă și acum susține că datoria s-a prescris.

 

Rău-platnicul e Primăria Târgu Mureș, magistral administrată de edilul Dorin Florea, cel care nu mai știe ce să facă cu atâta prosperitate câtă are pe mână de două decenii încoace. Speța e așa: cetățeanul care nu-și plătește consumul de apă este debranșat, dar ditamai Primăria (care trăiește și din banii colectați de la cetățeni) este iertată. Echitate pe principiul orwellian: unii sunt mai egali decât alții.

 

Cronologia unei datorii care nu a mai fost plătită nicicând

 

La controlul Camerei de Conturi Mureș de la începutul anului 2015, s-a conchis că Aquaserv a încălcat legea nepercepând Primăriei Târgu Mureș suma de 3.999.752 lei pentru serviciile de apă potabilă, canalizare şi apă meteorică prestate în perioada mai-decembrie 2009. De asemenea, conform legii, suma trebuia recuperată de la municipalitate cu penalităţi de întârziere actualizate în cuantum de 880.065 lei.

 

În timpul controlului, în încercarea de a drege busuiocul, Aquaserv a facturat către Primărie suma reprezentând penalități de întârziere actualizate (880.065 de lei). În privința restanței neplătite (la acea vreme, echivalentul a peste 900.000 de euro), Aquaserv (firmă controlată de municipalitate, care este acționar majoritar) a zis că, nefiind plătită timp de 3 ani, s-a prescris.

 

Camera de Conturi Mureș nu s-a emoționat și a zis că trebuie plătită datoria, așa că Aquaserv s-a judecat cu cei de la Conturi în contencios fiscal și, în 2017, au pierdut. Aquaserv a făcut recurs și la sfârșitul anului 2017 a pierdut din nou, decizia fiind definitvă. A trecut un an (2018) în care Aquaserv a mimat că încearcă să recupereze banii (suma a ajuns la “4.306.804,96 lei, reprezentând dobânzi de întârziere aferente anilor 2007-2013”), dar Primăria strălucit manageriată de primarul Dorin Florea (foto dreapta) a început jocul Popa-prostu’ pe care până atunci l-a jucat compania pe care o controlează cu Camera de Conturi.

 

Primăria n-a returnat facturile și nici nu le-a plătit, comunicând Aquaserv, ca stăpânul argatului, că datoria s-a prescris. În septembrie 2018, a avut loc o conciliere a diferendului în urma căruia „argatul” și „stăpânul” au decis că din cei 4.306.804,96 lei, reprezentând dobânzi de întârziere aferente anilor 2007-2013, municipalitatea trebuie să plătească 282.561,79 lei (aferentă perioadei martie- dec. 2012 și întreg anului 2013). Restul datoriei (4.024.243,17 lei, sumă aferentă perioadei ianuarie 2007-februarie 2012) îl pot considera prescris.

 

De asemenea, Aquaserv a înștiințat Primăria că dacă acest diferend (adică plata a 282.561,79 lei) nu va fi soluționat, în conformitate cu legea, este obligată să dea în judecată municipalitatea și să informeze Camera de Conturi Mureș privind acest aspect. Primăria a zis că se mai gândește puțin, apoi a zis că nu plătește nici cei 282.000 de lei, că s-ar fi prescris și acea sumă în timp ce s-a gândit. Deci, nu plătește nimic.

 

„Argatul” și-a dat în judecată „stăpânul”

 

Aquaserv a transmis că e obligată să dea în judecată Primăria Târgu Mureș pentru plata sumei, iar pentru suma considerată de prescrisă (de părți, nu și de Camera de Conturi sau instituția de justiție care a soluționat speța) să găsească o cale de a intra în legalitate, respectiv să o treacă pe cheltuieli. Acest fapt se va întâmpla astăzi, 28 martie 2019, dacă forul deliberativ al municipiului Târgu Mureș (Consiliul Local) va aproba soluția propusă.

 

Rămâne însă întrebarea: de ce acest oraș bogat de dă pe din afară și prosper, condus magistral de Dorin Florea, nu și-a plătit, ca ultimul sărac, apa pe care a consumat-o timp de 8 luni (mai-decembrie 2009). Și de ce 10 ani a obligat compania pe care o controlează să mimeze că acționarul majoritar nu este un rău-platnic, cum se dovedește, prin decizia instanței de judecată, că este? Cum e? Ori suntem bogați, ori nu mai suntem?

 

UPDATE: Consiliul Local Târgu Mureș a respins, în unanimitate, propunerea executivului Primăriei de a fi de acord ca suma datorată Aquaserv să fie trecută de companie la capitolul cheltuieli, consilierul Pápai László Zsolt (POL) spunând că e un diferend între companie și Primărie care nu implică forul deliberativ: “Să-și rezolve problemele între ei și să suporte consecințele!”.

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare