FAPT – Decizia privind testarea gratuită pentru elevii și personalul didactic din Târgu Mureș care participă la Evaluarea Națională și Bacalaureat a fost amânată

PROIECT DE TESTARE GRATUITĂ. În contextul pandemiei de COVID19, pentru limitarea riscului de infectare a elevilor și cadrelor didactice pe care-l implică examenele de Evaluare Națională și de Bacalaureat, consilier municipal Theodora Benedek a propus ca atât elevii și cât și personalul didactic din Târgu Mureș participant să poată fi testați gratuit, la cererea acestora (în cazul minorilor, a părinților acestora).
Decizia se referă la aproximativ 4.000 de persoane (1.508 absolvenți de clasa a VIII-a, 2.265 absolvenți de clasa a XII-a, plus cadrele didactice și personalul auxiliar care vor participa la aceste examinări).
Pentru că acum, conform legislației, testarea real time PCR (considerată standard de referință pentru determinarea prezenței virusului SARS-CoV-2) se efectuează gratuit doar la persoanele care corespund definiției de caz, această testare poate fi efectuată la cerere doar contra cost.
Însă Benedek susține că Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș este de acord să suporte din veniturile unității 500 de teste real time PCR, în cazul încheierii unui protocol cu forul deliberativ al orașului (Consiliul Local Târgu Mureș), restul de până la cel mult 3.500 de teste urmând să fie plătite, conform proiectului înregistrat de consilierul municipal, din bugetul orașului, însă plata se va face strict pentru prețul kiturilor real time PCR achiziționate în acest sens (adică se plătesc doar consumabilele, estimate de Benedek la 100 lei/test, respectiv impactul bugetar ar fi de 350.000 de lei).
Testarea ar urma să aibă loc în luna iunie 2020, doar la solicitarea elevilor (a părinților sau tutorilor, în cazul minorilor) și a personalului didactic implicat direct în cele două examene naționale. De asemenea, proiectul prevede că prezentarea la activitățile de pregătire sau la examene nu va fi condiționată de efectuarea testării sau de rezultatul acesteia.
Decizia implementării sau nu a acestui proiect aparține Consiliului Local Târgu Mureș, care în 28 mai a amânat proiectul din cauza unor vicii de legalitate (nu a fost menționată sursa bugetară din care să fie plătite cele 3.500 de teste), urmând să-l dezbată din nou săptămâna viitoare într-o ședință extraordinară. Până atunci, consilierii municipali au propus ca primele 500 de teste, cele pe care Spitalul Clinic Județean de Urgență a fost de acord să le suporte din bugetul propriu, să fie făcute printr-un protocol cu Inspectoratul Școlar Județean, considerând că nu este necesar un protocol cu Consiliul Local.
Andrada VLAS