FAPT – Fostul administrator al producătorului mureșean de mobilă ProMobDecor, francezul Alain Vigneau, judecat pentru delapidare în formă continuată

DIFEREND. Fostul administrator al producătorului mureșean de mobilă ProMobDecor din satul Nazna (com. Sâncraiu de Mureș), francezul Alain Vigneau, este judecat pentru delapidare în formă continuată, într-un dosar pornit de Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş în anul 2018 și care a dus la finalul anului 2019 la punerea sechestrului pe conturile bancare ale lui Vigneau.
După aproape 2 ani de judecată, la 7 februarie 2022, Judecătoria Târgu Mureș a constatat că nu are competența de soluţionare a dosarului penal care-l privește pe Vigneau, fostul administrator al firmei mureșeneși a declinat competența în favoarea Tribunalului Mureş, unde se va judeca speța. Firma din Sâncraiu de Mureș, prin proprietarul acesteia, francezul Jean Claude Marian Moscovici (70 de ani), s-a constituit parte civilă, deși Vigneau era omul care administra mai toate afacerile lui Moscovici din România (inclusiv cea cu Castelul din Corunca, derulată prin Geranco SRL).
ProMobDecor SRL este controlată de Moscovici, care deține 90,24% din părțile sociale ale firmei, restul procentelor fiind deținute de fiicele acestuia, Alexia Anne Sophie Moscovici (35 ani) și Tessa Aude Eugenie Marie Moscovici (29 ani), fiecare deținând 4,88% din părțile sociale ale producătorului de mobilă din Nazna.
După deschiderea dosarului penal pentru delapidare, cifra de afaceri a firmei, care are 55 de angajați, a crescut de la circa 7 milioane de lei la aproape 24 de milioane de lei (în 2019) și și-a redus datoriile la jumătate (de la 16 milioane de lei la 8 milioane de lei). Tot în 2019, Moscovici a înființat o nouă firmă ProMobDecor, în Londra (Anglia) – ProMobDecor UK Branch LTD -, la conducerea acesteia delegând-o pe fiica sa Alexia Moscovici.
Francezul Jean Claude Marian Moscovici a intrat în atenția publică mureșeană în anul 2005, când a cumpărat, cu 25.000 de euro, așa-numitul Castel Toldalgi din Corunca, mai exact ruinele imobilului de tip conac de început de secol XIX, edificat de Toldalagi Ferenc (al IV-lea conte Toldalagi), în locul unui castel din secolul al XVII-lea. Deși ar fi trebuit să-l refacă/reabiliteze, Moscovici nu a făcut aproape nimic, imobilul fiind și astăzi într-o stare total compromisă, fapt pentru care a și intrat într-un diferend cu administrația publică din Corunca. În 2019, el a oferit spre vânzare administrației locale ruinele castelului la suma de 180.000 euro.
Proprietatea este importantă prin prisma faptului că două elemente ale ansamblului, turnul și cripta, sunt înregistrate ca monumente istorice de importanță națională (clasa A), dar și pentru faptul că, conform unei consemnări memorialistice a fiicei lui Toldalagi Ferenc (ctitorul castelului din perioada de glorie), Toldalagi Róza (ulterior baroană de Schleinitz), în vara anului 1849, acolo a fost ultimul popas (la un prânz) al poetului național al maghiarimii, Petőfi Sándor, înainte ca acesta să moară în bătălia de la Albești (dată între Armata Revoluționară Maghiară, susținută de un grup de voluntari polonezi sub comanda generalului Józef Bem, și Corpul V al Armatei Ruse comandat de generalul Alexander von Lüders, sprijinit de câteva unități austriece conduse de generalul Eduard Clam-Gallas).
În afara firmei de mobilă, Moscovici mai deține în România firma Geranco SRL (prin care a cumpărat castelul) și are participațiuni semnificative în două firme ilfovene (din Voluntari): Industrial Services Implantation SRL – consultanță pentru afaceri și management (unde este asociat în părți egale cu francezul Jean Marc Simon Grison și belgianul Olivier Jean Willez) și Sfid Nexus SRL – care deține o grădiniță privată și unde deține 43,57% din părțile sociale, asociat majoritar fiind firma franceză Financiere HLC, controlată de Sylvain Francois Charles Forestier.
* Foto generică
Cătălin VISCHI