FAPT – Mureș, pe locul 5 în clasamentul național al numărului de turiști din 2018: să nu ne amăgim, însă, ci să analizăm

TURISM. În primele opt luni ale anului 2018, în județul Mureș s-au înregistrat 378.200 de turiști, județul clasându-se, din acest punct de vedere, pe locul 5 la nivel național, după București, Constanța, Brașov și Cluj. Pentru o mai corectă și completă înțelegere a ponderii turismului în economia județului, vă propunem o analiză mai detaliată a acestui fenomen.

 

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, în Mureș s-au înregistrat cu 15.200 de turiști mai mult, județul urcând o poziție în clasamentul național (a devansat județul Sibiu), în schimb, numărul turiștilor străini a consemnat o scădere de 3.300 de turiști în primele opt luni ale anului (în 2017 – 66.200, în 2018 – 62.900). Conform numărului de turiști străini, Mureș se clasează tot pe locul 5 la nivel național, după București, Brașov, Sibiu și Cluj.

 

O statistică oficială (Institutul Național de Statistică) a numărului de înnoptări indică, de asemenea, o scădere cu 9.800 de nopți de cazare față de primele opt luni ale anului trecut (în 2017 – 724.200 de nopți de cazare, în 2018 – 714.400 de nopți de cazare). În privința acestui aspect (numărul noților de cazare), județul se situează pe locul 8 la nivel național, după București, Constanța, Brașov, Bihor, Prahova, Vâlcea și Cluj.

 

Cel mai important aspect economic constă însă în raportul dintre numărul turiștilor și numărul nopților de cazare, pentru că acesta dă dimensiunea/importanța ramurii economice (este un turism de vizitare, de relaxare, economic, de tranzit etc.). Din păcate, aici veștile nu mai sunt atât de pozitive. Observăm că media staționării unui turist în județul Mureș este de una-doua zile (media exactă: 1,8 zile), fapt care induce ideea unui turism economic sau de tranzit. Pentru comparație, județele turistice înregistrează medii de patru zile.

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare