UPDATE – FAPT – Peste 200.000 de mureșeni din 14 localități pot circula într-un teritoriu de peste 650 km² fără declarație pe proprie răspundere

FĂRĂ DECLARAȚIE. În timpul stării de alertă, conform legiferărilor acesteia, românii au voie să circule fără declarație pe propria răspundere în localitatea de domiciliu (rezidență), dar și în… zonele metropolitane. În județul Mureș este constituită, din anul 2005, o astfel de zonă, concentrată în jurul municipiului reședință de județ: Zona Metropolitană Târgu Mureș (Marosvásárhelyi Metropolisz Övezet, în limba maghiară). Ca suprafață, zona ocupă o suprafață de 656,3 km².

 

Zona Metropolitană Târgu Mureș fost înființată cu argumente de care ulterior nu s-a mai ținut cont, rămânând la stadiul de butaforie (de exemplu: crearea de noi oportunități de afaceri, al construcției și amenajării de locuințe și locuri de recreere, al atragerii de investiții mai consistente și al coordonării mai bune a proiectelor de mediu și infrastructură), dar asta e mai puțin important în contextul subiectului de față.

 

Ideea scrierii este că în Zona Metropolitană Târgu Mureș se poate circula fără declarație pe proprie răspundere, adică în arealul de peste 650 de km², cuprins de municipiul Târgu Mureș, orașul Ungheni și 12 comune (Acățari, Livezeni, Sânpaul, Corunca, Gheorghe Doja, Cristești, Sâncraiu de Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Pănet, Ceuașu de Câmpie, Ernei și Crăciunești – comunele Sântana de Mureș și Păsăreni nu fac parte din zona metropolitană, deși sunt și acestea învecinate cu municipiul Târgu Mureș).

 

În 2011, la recensământ, în Zona Metropolitană Târgu Mureș trăiau peste 200.000 de locuitori. Aceștia pot circula acum liber în întreaga zonă, fără declarație pe proprie răspundere de justificare a scopului deplasării.

 

UPDATE. Conform unei precizări de ultimă oră a Grupului de Comunicare Strategică, sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană, în interiorul căreia cetăţenii nu au nevoie de declaraţie pe propria răspundere pentru a se deplasa, localităţile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri faţă de principalul oraş (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secțiunea a IV-a Rețeaua de localități).

 

Așadar, statul nu ține cont de grănițuirea formei asociative, ci consideră zonă metropolitană toate localitățile aflate până la cel mult 30 de kilometri de municipiul care dă denumirea zonei. În cazul județului Mureș, zona metropolitană este compusă din toate localitățile aflate la o distanță de cel mult 30 de kilometri de municipiul Târgu Mureș.

 

Vali STOICA

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare