FAPT – Renovarea și modernizarea Casei de Cultură din Târnăveni (se acoperă lucrarea în mozaic!) și a Liceului Teoretic Andrei Bârseanu, în licitație la peste 6 milioane de lei

0
159

LUCRĂRI – TÂRNĂVENI. Autoritatea publică din municipiul mureșean Târnăveni a introdus în licitație un contract de peste 6 milioane de lei (sumă care cuprinde TVA și care este echivalentă cu peste 1,2 milioane de euro) pentru renovări aprofundate și modernizări a instalațiilor de încălzire, ventilație și iluminat în clădirile Liceului Teoretic „Andrei Bârseanu” și a Casei de Cultură “Mihai Eminescu”.

 

În urma lucrărilor, pentru care se primesc oferte până în 22 martie 2022, se vizează creșterea eficienței energetice (respectiv optimizare a consumurilor de energie electrică și termică). Contractul trebuie finalizat în 15 luni.

 

Ce lucrări prevede reabilitarea

 

Lucrările de la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu”, estimate la 2,6 milioane de lei + TVA, presupun anveloparea clădirii principale, a bibliotecii, a sălii de sport (cu vată bazaltică, urmată de tencuirea termosistemului), izolarea termică și hidroizolarea planșeelor, înlocuirea tâmplăriilor vechi și a instalațiilor sanitare, termice și electrice. De asemenea, la sala de sport este prevăzută montarea unui sistem de ventilare mecanică cu unitate de tratare a aerului și un sistem solar (cu 12 panouri solare), care va fi folosit pentru prepararea apei calde  prin alimentarea cu energie a unui boiler de 1.500 litri.

 

La Casa de Cultură “Mihai Eminescu”, amplasată pe strada Republicii nr. 32 (în zona de protecție a monumentului istoric Fostul sediu al Comitatului Turda), se va crește eficiența energetică prin termoizolarea exterioară cu vată bazaltică care apoi se tencuiește, refacerea instalațiilor, înlocuirea tâmplăriilor vechi, refacerea și termoizolarea și plașeului, înlocuirea sistemului de încălzire centralizat, a sistemului de iluminat interior și montarea unei instalații de ventilare cu centrala de tratare aer, montata în pod (pentru deservirea sălii de spectacole).

 

Poate fi considerată o problemă faptul că se va acoperi cu vată minerală și apoi cu tencuială inclusiv mozaicului de pe fațadă, acesta urmând să fie păstrat acoperit de izolație, “în cazul în care, în viitor, se va dori revenirea la imaginea actuală a fațadei”. Respectiva lucrare de artă în mozaic a fost creată de artistul local Iulian Emil Moldovan, absolvent al Universității Naţionale de Artă din București la secția de Artă Murală, care a realizat lucrarea (de dimensiunea 25 x 7 metri) în anul 2012.

 

* Foto: @Casa de Cultură Târnăveni

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ