Strada Platoului, Tîrgu Mureș

FAPT – Străzile-fantomă din municipiul Tîrgu Mureș: bonus, povestea singurei străzi înierbate din lume

EDILITAR. În municipiul Tîrgu Mureș sunt 463 de străzi și bulevarde. Ai zice că-i vreo metropolă în curs de acreditare. În fapt, nu-i, știm cu toții, doar că Nomenclatorul stradal al Primăriei din urbe este unul neracordat la realitate. Așa se face că peste 10% dintre acestea (respectiv 50 dintre „străzile” din Nomenclator) n-au nici măcar cod poștal, pentru că, nefiind străzi, ci doar fiind înregistrate ca atare, unele nu au construcții, unele n-au trotuare, altele nici măcar n-au fost pietruite sau asfaltate vreodată.

 

Neavând construcții, conform definiției “străzii” din orice limbă, nu e stradă (stradă: drum pavat sau asfaltat în interiorul unei localități, de-a lungul căruia se înșiră, de o parte și de alta, trotuare și locuințe). Însă pe lângă faptul că măcar 10% din „străzile” din Tîrgu Mureș nu au construcții, acestea nu au nici trotuare. De fapt, nu sunt nici asfaltate. Mai exact nu sunt nici măcar pietruite, pentru a putea fi considerate ulițe din mediul rural.

 

Poate doar eroicii tîrgumureșeni au auzit, de pildă, de strada Platoului – mărturisesc că am făcut un sondaj printre cei care sunt considerați cei mai buni cunoscători în privința străzilor, taximetriștii: niciunul n-a auzit de această “stradă”.

 

Știți de ce? Pentru că “strada” aceasta e, de fapt, o potecă dintre Clinica ORL (de pe strada Gheorghe Marinescu, a Spitalului Clinic Județean de Urgență) și Biblioteca UMF, un drumeag care la țară nu e numit nici măcar uliță, care nici măcar nu e pietruit (nu asfaltat). Nici măcar nu e deschisă circulației auto, fiind străjuită de o barieră formată din stâlpi din beton. Ultima urmă care amintește de stradă – niște bitum rămas de pe la ceva asfalatare, turnat c-o roabă peste niște pietriș și nivelat cu lopata – se oprește în fața stâlpilor din beton.

 

 

Practic, Platoului din Tîrgu Mureș e singura stradă înierbată din lume. Pe această stradă nu e edificată nicio construcție. E doar o dâră de iarbă care, conform Nomenclatorului stradal al Primăriei Tîrgu Mureș, a primit titulatura de stradă în anul 1964. Se spune că dacă te-ncumeți să o parcurgi (e ca o plimbare pe-un deal, la țară), ajungi pe Platoul Cornești.

 

Din același registru: poate faceți un exercițiu de imaginație încercând să încadrați în spațiu străzile Foișor, Adrian Hidoș, Hotarului… Există voință pentru refacerea Nomenclatorului stradal al Primăriei municipale? – știți sloganul: “Nu mințiți poporu’ cu Nomenclatoru’!”.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare