FAPT – Străzile-fantomă din municipiul Tîrgu Mureș: bonus, povestea singurei străzi înierbate din lume

0
299
Strada Platoului, Tîrgu Mureș

EDILITAR. În municipiul Tîrgu Mureș sunt 463 de străzi și bulevarde. Ai zice că-i vreo metropolă în curs de acreditare. În fapt, nu-i, știm cu toții, doar că Nomenclatorul stradal al Primăriei din urbe este unul neracordat la realitate. Așa se face că peste 10% dintre acestea (respectiv 50 dintre „străzile” din Nomenclator) n-au nici măcar cod poștal, pentru că, nefiind străzi, ci doar fiind înregistrate ca atare, unele nu au construcții, unele n-au trotuare, altele nici măcar n-au fost pietruite sau asfaltate vreodată.

 

Neavând construcții, conform definiției “străzii” din orice limbă, nu e stradă (stradă: drum pavat sau asfaltat în interiorul unei localități, de-a lungul căruia se înșiră, de o parte și de alta, trotuare și locuințe). Însă pe lângă faptul că măcar 10% din „străzile” din Tîrgu Mureș nu au construcții, acestea nu au nici trotuare. De fapt, nu sunt nici asfaltate. Mai exact nu sunt nici măcar pietruite, pentru a putea fi considerate ulițe din mediul rural.

 

Poate doar eroicii tîrgumureșeni au auzit, de pildă, de strada Platoului – mărturisesc că am făcut un sondaj printre cei care sunt considerați cei mai buni cunoscători în privința străzilor, taximetriștii: niciunul n-a auzit de această “stradă”.

 

Știți de ce? Pentru că “strada” aceasta e, de fapt, o potecă dintre Clinica ORL (de pe strada Gheorghe Marinescu, a Spitalului Clinic Județean de Urgență) și Biblioteca UMF, un drumeag care la țară nu e numit nici măcar uliță, care nici măcar nu e pietruit (nu asfaltat). Nici măcar nu e deschisă circulației auto, fiind străjuită de o barieră formată din stâlpi din beton. Ultima urmă care amintește de stradă – niște bitum rămas de pe la ceva asfalatare, turnat c-o roabă peste niște pietriș și nivelat cu lopata – se oprește în fața stâlpilor din beton.

 

 

Practic, Platoului din Tîrgu Mureș e singura stradă înierbată din lume. Pe această stradă nu e edificată nicio construcție. E doar o dâră de iarbă care, conform Nomenclatorului stradal al Primăriei Tîrgu Mureș, a primit titulatura de stradă în anul 1964. Se spune că dacă te-ncumeți să o parcurgi (e ca o plimbare pe-un deal, la țară), ajungi pe Platoul Cornești.

 

Din același registru: poate faceți un exercițiu de imaginație încercând să încadrați în spațiu străzile Foișor, Adrian Hidoș, Hotarului… Există voință pentru refacerea Nomenclatorului stradal al Primăriei municipale? – știți sloganul: “Nu mințiți poporu’ cu Nomenclatoru’!”.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here