FARDAREA ORAȘULUI – În Târgu Mureș începe „Gazoniada”: montarea rulourilor de gazon în centrul urbei și pe terenuri de sport

PEISAGISTICĂ. O firmă din satul brașovean Sânpetru va livra Primăriei Târgu Mureș rulouri de gazon în valoare de 388.928,80 de lei (preț care cuprinde și TVA) – echivalentul a peste 82.000 de euro – prevăzute “pentru terenurile de sport administrate de SPUM” (Serviciul Public de Utilități Municipale). Firma se numește, cum altfel?, Gazonul SRL și este controlată de familia Dologa (Marcela și Gheorghe Dologa).
În contul banilor, firma lui Dologa (specializată pe producția de gazon – din 1996 deține un brevet de invenție în acest sens) va livra 13.440 mp de gazon rulou tip sport și 6.646 mp de gazon rulou tip peluză. Subliniere: spre deosebire de alte contracte, unde msnews a detectat prețuri maximale sau chiar depășiri ale acestora, în cazul de față prețul de achiziție (16,27 lei/mp + TVA) e unul sub prețul pieței.
Pe rol mai este și cumpărarea rulourilor de gazon pentru spațiile verzi din centrul municipiului Târgu Mureș (aflate în administrarea ASPZV – Administrația Serelor, Parcurilor și Zonelor Verzi), achiziție estimată de Primărie la 239.481,74 lei + TVA, ceea ce ridică achiziția rulourilor de gazon făcute de administrația publică a urbei la peste 600.000 de lei.
Ce spun specialiștii
Poate că-n privința soluției de montare a rulourilor de gazon, peisagiștii și alți specialiști din domeniu pot conchide că nu este neapărat cea mai potrivită, deși este adoptată de multe administrații locale care au senzația că se pricep la orice, pe considerent că rezultatele (vizuale) sunt imediate.
În 2017, mai multe administrații publice urbane (primării) din județul Maramureș au achiziționat și montat rulouri de gazon – o fi fost vreo promoție -, însă acestea au fost înlocuite în primăvara anului viitor (așadar, banii cheltuiți pe fostele spectaculoase rulouri de gazon au fost aruncați pe geam) pe considerent că, din cauze cumulate (vreme, incompatibilitate cu solul pe care a fost montat etc.), gazonul s-a uscat – întreținerea optimă post-montaj e vitală, pentru că dacă suferă de secetă, rulourile se pot usca în două-trei zile.
Soluția corectă ar consta în plantarea semințelor de iarbă de calitate superioară (gazonul din sămânță este mai ieftin și mai rezistent) și, ulterior, întreținerea acesteia cu personal calificat. Sigur, este o soluție a cărei rezultate nu sunt vizibile imediat, dar este o soluție naturală, de durată și care… costă mai puțin.
Vali STOICA