Farmaciştii solicită CNAS implementarea urgentă a unui nou flux de raportare a facturilor

FARMACIE. Farmaciştii din România cer Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să implementeze urgent un nou flux de raportare a facturilor în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), din cauza dificultăţilor întâmpinate odată cu introducerea sistemului e-Factura. Aceştia reclamă că sunt în „imposibilitatea obiectivă” de a respecta termenul de 5 zile pentru transmiterea facturilor, relatează Agerpres.

Colegiul Farmaciştilor din România şi asociaţiile reprezentative ale industriei farmaceutice au adresat o solicitare oficială conducerii CNAS pentru implementarea rapidă a unui nou flux de raportare, necesar în contextul modificărilor aduse de sistemul RO e-Factura. Reprezentanţii farmaciştilor atrag atenţia asupra faptului că noile proceduri de preluare a facturilor transmise prin sistemul RO e-Factura la nivelul Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, verificarea acestora conform prevederilor contractuale şi însoţirea cu documentele necesare pentru decontarea medicamentelor eliberate, vor genera întârzieri semnificative în realizarea plăţilor către farmacii. Aceasta, spun ei, ar putea avea consecinţe grave asupra pacienţilor români.

Potrivit comunicatului de presă al Colegiului Farmaciştilor din România, farmaciile întâmpină mari dificultăţi în finalizarea raportărilor facturilor către CNAS în termenul de 5 zile impus de lege. “Acest lucru duce la depăşirea automată şi independentă de acţiunea farmaciilor a termenului de transmitere a facturilor în Spaţiul Privat Virtual (SPV). Asociaţiile reprezentative ale industriei au atras atenţia asupra acestei situaţii în ultimele trei luni în dialogul oficial cu reprezentanţi ai CNAS şi ai Ministerului de Finanţe. Poziţia şi argumentele industriei au fost înţelese, dar CNAS nu a prezentat până acum o soluţie tehnică de modificare a raportărilor în SIUI, care să le permită farmaciilor respectarea termenului stabilit în sistemul RO e-Factura”, afirmă reprezentanţii farmaciştilor.

Începând cu 1 iulie 2024, sancţiunile pentru agenţii economici, inclusiv farmaciile, care nu respectă obligaţia legală de a transmite facturile fiscale în termenul de 5 zile, vor fi drastice. “Considerăm că este discriminatoriu şi incorect ca farmaciile, în calitatea de furnizori de medicamente în slujba pacientului, care îndeplinesc o obligaţie de serviciu public, să fie penalizate sever din cauza lipsei unei soluţii tehnice care trebuia deja implementată de CNAS până la 1 iunie 2024”, se mai arată în comunicat.

Farmaciştii solicită astfel CNAS să ia măsuri urgente pentru adaptarea fluxului de raportare a facturilor, astfel încât să se asigure respectarea termenelor legale şi continuitatea serviciilor esenţiale pentru pacienţii români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare