Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIOR) solicită înființarea unui Minister pentru Turism în România pentru a susține creșterea industriei ospitalității
TURISM. Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIOR) a lansat, miercuri, un apel vehement pentru înființarea unui Minister pentru Turism în viitorul Guvern al României, considerând că acest pas este esențial pentru dezvoltarea continuă a unei industrii care s-a triplat în ultimi cinci ani și care contribuie semnificativ la economia națională. În prezent, industria turismului reprezintă aproximativ 6% din PIB, în creștere față de 5,4% în 2023.
Conform unui comunicat al FPIOR, această industrie a înregistrat cea mai rapidă revenire după pandemia de COVID-19 și a demonstrat capacitatea sa de a genera locuri de muncă, oferind sute de mii de oportunități de angajare. „Deși ne confruntăm cu concurență neloială, impozite tot mai mari și o percepție de ‘inamicul public numărul 1’ din partea organelor de control, antreprenorii din ospitalitate contribuie cu peste 16 miliarde de euro la bugetul național”, se arată în comunicat.
În perioada ianuarie-septembrie 2024, România a înregistrat 11,15 milioane de sosiri în structurile de cazare turistică, o creștere de 4,2% față de anul precedent. Dintre aceștia, 83,5% au fost români, iar 16,5% străini, ceea ce ilustrează potențialul de dezvoltare al turismului românesc. Numărul total de înnoptări a crescut și el, ajungând la 24,099 milioane, ceea ce subliniază dinamismul acestui sector.
Valentin Șoneriu, președintele FPIOR, a afirmat că industria ospitalității este o pepinieră importantă pentru economia românească, având o cotă mai mare decât agricultura, care beneficiază de un minister dedicat. „Este vitală reprezentativitatea în Guvern și o colaborare strânsă cu Ministerul Turismului. Anticipăm că, în maxim doi ani, contribuția noastră la PIB va ajunge la 7%”, a declarat Șoneriu.
Vicepreședintele FPIOR, Corina Martin, a adăugat că este necesară o promovare eficientă a României ca destinație turistică, subliniind că un minister dedicat se poate ocupa de stabilirea și implementarea unei strategii naționale pentru turism. „Nu mai putem accepta să fim considerați un sector secundar; avem nevoie de un minister care să colaboreze îndeaproape cu reprezentanții industriei pentru a dezvolta un plan de marketing eficient”, a spus Martin.
În plus, FPIOR solicită viitorului Guvern reducerea impozitelor pe salarii și venituri pentru angajații din HoReCa, menținerea TVA-ului la 9% pentru alimente și păstrarea tichetelor de vacanță, măsuri menite să susțină dezvoltarea și competitivitatea acestui sector vital.
Pe plan internațional, sectorul turismului continuă să crească, cu estimări care arată că, în 2024, contribuția sa la PIB-ul global va atinge 11.100 miliarde de dolari. Aceasta sugerează o tendință favorabilă pentru industria călătoriilor, care ar putea susține aproape 348 milioane de locuri de muncă la nivel mondial.
FPIOR, cea mai mare organizație națională din domeniu, reunește peste 1000 de companii și se afirmă ca un reprezentant esențial al industriei ospitalității din România, pledând pentru susținerea și dezvoltarea turismului românesc în cadrul unei economii globale în continuă schimbare.