Fermierii români vor beneficia de prețuri mai bune pentru vânzarea grâului și a altor mărfuri agricole, dar și de îngrășăminte la costuri mai avantajoase

AGRICULTURĂ. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pregătește o modificare semnificativă în ceea ce privește relațiile comerciale dintre România și Egipt, în beneficiul fermierilor autohtoni. Acesta vizează îmbunătățirea prețurilor pentru grâu și alte produse agricole vândute, precum și furnizarea îngrășămintelor la costuri mai avantajoase.

Conform declarațiilor lui Alexander Degianski, fermier din județul Timiș și consilier al ministrului agriculturii, Florin Barbu, toate negocierile legate de vânzările de grâu vor fi gestionate de Casa de Comerț Unirea.

“Ministerul Agriculturii a luat o decizie crucială pentru agricultorii români, care va avea un impact direct asupra prețurilor de vânzare a cerealelor și achiziționării îngrășămintelor chimice. În viitor, Ministerul Agriculturii, prin intermediul Casei de Comerț „Unirea”, va purta negocieri directe cu statul Egiptean pentru vânzarea cerealelor și achiziționarea îngrășămintelor chimice. Principalele beneficii rezultă din securitatea contractelor, eliminarea intermediarilor și obținerea de prețuri mult mai avantajoase pentru fermieri. În această perioadă dificilă, în care agricultorii abia își acoperă costurile de producție, această măsură poate constitui cheia revitalizării sectorului”, a explicat Alexander Degianski, potrivit Agro TV.

România are o poziție solidă în calitate de furnizor de încredere pentru Egipt în ceea ce privește cerealele. Chiar săptămâna trecută, în cadrul unei licitații în care preponderau produsele rusești, România a reușit să vândă Egiptului 60.000 de tone de grâu.

În cadrul unei licitații pentru anul comercial 2023-2024, cu rezultate anunțate în data de 2 august de către Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), Egiptul a achiziționat un total de 360.000 de tone de grâu, predominant de la comercianții ruși. Din această cantitate, țara africană a procurat 60.000 de tone de grâu românesc de la compania Viterra, la un preț de 262,05 dolari/tonă. Bulgaria nu a reușit să concureze eficient din cauza prețurilor necompetitive.

La licitație au participat 12 mari companii, înaintând 30 de oferte pentru furnizarea de grâu din Rusia, Ucraina, România, Bulgaria și Franța. Cea mai mare parte a ofertelor s-a înregistrat pentru grâul rusesc, care a devenit sursa principală de aprovizionare, cu 300.000 de tone achiziționate de la Olam, Grain Flower și Aston Agro, la un preț de 250 dolari/tonă FOB (Free on Board) sau 264 dolari/tonă C&F (Cost and Freight).

În aceeași perioadă, s-a finalizat o licitație internațională pentru comercializarea grâului, în care Algeria a cumpărat până la 800.000 de tone de marfă, cu România în rândul principalelor surse de furnizare. Expedierea produselor este programată pentru toamnă, în perioadele 1-15 octombrie și 16-31 octombrie, conform Agrointel.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare