Festivalul European BIO și al Tradițiilor Locale, ediția a doua, debutează pe Platoul Fâncel din Ibănești
EVENIMENT. Astăzi începe a doua ediție a Festivalului European BIO și al Tradițiilor Locale pe Platoul Fâncel din comuna Ibănești, județul Mureș, reunind fermieri și procesatori din 13 țări. Acest eveniment, care va avea loc în perioada 6-8 septembrie, este unul dintre cele mai mari din Europa dedicat agriculturii ecologice, fiind devansat doar de conferința europeană bio organizată anual de IFOAM EU.
Președintele BIO România, Marian Cioceanu, a declarat că festivalul, organizat sub patronajul onorific al prim-ministrului României și avându-l ca președinte de onoare pe prințul Dimitrie Sturza, este o oportunitate de a promova România pe scena agriculturii ecologice europene. Evenimentul își propune să susțină economia rurală și să aducă în centrul atenției producătorii locali și tradițiile autentice.
La festival participă fermieri și procesatori bio din 13 țări, inclusiv Polonia, care este invitatul de onoare al ediției. Delegația poloneză va include peste 20 de firme bio, nouă corturi și șase bucătari care vor oferi publicului preparate culinare tradiționale. Alte țări participante sunt Italia, Austria, Cehia, Slovacia, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Republica Moldova, Georgia și Ucraina.
Pe durata celor trei zile de festival, vizitatorii vor putea participa la prezentări de produse ecologice, demonstrații culinare, prezentări de folclor european și vizite la fermierii bio din zona Văii Gurghiului. De asemenea, va avea loc un concurs pentru „Cel mai bun produs bio al festivalului”, care va include categorii diverse de alimente și băuturi ecologice.
Festivalul European BIO marchează o lună importantă pentru agricultura ecologică la nivel european, în contextul în care pe 23 septembrie este sărbătorită “Ziua europeană a produselor ecologice”, desemnată de Comisia Europeană.