Festivalul George Enescu: Ediția 2023 aduce în România cei mai cunoscuți artiști și orchestre din lume

FESTIVAL. Ediția din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu se anunță a fi una dintre cele mai mari de până acum, la care vor participa peste 3.500 de artiști invitați, 150 de soliști și 40 de dirijori, precum și peste 40 de orchestre din 16 țări și 11 din România.

Cea de-a 26-a ediție a celebrului festival va avea loc anul viitor, între 27 august și 24 septembrie, în București și în alte orașe din țară, sub sloganul Generozitate prin muzică. Înscrierile pentru loteria de abonamente încep pe 30 noiembrie, iar biletele individuale vor fi puse în vânzare pe 1 februarie anul viitor, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Culturii.

Maestrul Zubin Mehta este președintele de onoare al festivalului, în timp ce renumitul dirijor Cristian Măcelaru este directorul artistic.

“Sloganul ediției din 2023 pornește de la una dintre valorile fundamentale în care credea marele compozitor George Enescu – generozitatea. Generozitatea prin muzică este acest moment pe care noi, organizatorii, dar și artiștii, îl dăruim unei societăți doritoare de cultură, avidă de muzică. Existența Festivalului Enescu este justificată de o țară care a dat lumii un Brâncuși și un Enescu. Ediția din 2023 a Festivalului George Enescu oferă un exemplu de generozitate printr-o componentă educațională. Este momentul ca exemplul pedagogului George Enescu să devină realitate în cadrul festivalului care îi poartă numele“, a declarat Cristian Măcelaru la conferința de prezentare a programului festivalului.

Nume mari ale muzicii clasice vor reveni la festival în 2023, precum dirijorii Sir Simon Rattle, Zubin Mehta, Manfred Honeck și Paavo Järvi, pianiștii Martha Argerich și Yuja Wang, violoncelistul Gautier Capuçon, violoniștii Renaud Capuçon și Janine Jansen și alții.
Printre artiștii care participă pentru prima dată la eveniment se numără Alena Baeva, Avi Avital, Aida Garifullina, Igor Levit, Kent Nagano, Hannu Lintu, Philippe Herreweghe, Augustin Hadelich și Klaus Mäkelä.

De asemenea, mai multe ansambluri de prestigiu vor concerta pentru prima dată la Festivalul Enescu, precum Gewandhaus Leipzig, Liszt Chamber Orchestra, Gothenborg Symphony, Collegium Vocale Gent, Berlin Academy of American Music și Manchester Camerata.

O premieră absolută în cadrul celei de-a 26-a ediții a festivalului este seria de concerte educative dedicate copiilor, realizate în parteneriat cu Teatrul Odeon și Asociația Classic e fantastic. Între timp, 11 orchestre românești se vor reuni într-o nouă serie de concerte: Stagiunea Orchestrelor Românești.

Operele în concert vor aduce, de asemenea, unele dintre cele mai rafinate lucrări pentru prima dată în România: Otello de Giuseppe Verdi, în interpretarea Orchestrei și Corului Maggio Musicale Fiorentino; Billy Budd de Benjamin Britten cu Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu, dirijată de Hannu Lintu; sau The Fairy-Queen de Henry Purcell cu Les Arts Florissants.

Și, bineînțeles, muzica lui George Enescu va fi prezentă în ediția din 2023 în interpretări internaționale. Oedipe revine în programul festivalului într-o regie semnată de Stefano Poda, în interpretarea Operei Naționale București sub bagheta maestrului Tiberiu Soare, în timp ce Simfonia nr. 3 în Do major va fi interpretată de Orchestra Națională a Franței, dirijată de Cristian Măcelaru.

Programul complet al Festivalului Enescu 2023 este disponibil aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare