Festivalul Internațional de Film și Televiziune SIMFEST se pregătește de ediția aniversară 20

FESTIVAL. Festivalul Internațional de Film și Televiziune SIMFEST este singura competiție de film și televiziune din România și unul dintre puținele de acest gen din Europa se pregătește de începerea ediției aniversare cu numărul XX. Evenimentul se va desfășura în perioada 27 august – 3 septembrie 2023, iar proiecțiile și evenimentele speciale se vor desfășura în diferite locații din Târgu Mureș.

Cetatea Medievală va găzdui, ca și în edițiile precedente, sediul principal al festivalului. În fiecare zi, în Bastionul Croitorilor se vor desfășura proiecțiile publice și gratuite ale producțiilor calificate în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film și Televiziune SIMFEST. În aceeași locație va avea loc o serie de masterclass-uri cu figuri importante din industria de film și televiziune, precum Medeea Marinescu, Izabela Bostan, Ovjdiu Gyarmath, director de imagine și alții. Acestea fac parte din secțiunea Școlii de Vară SIMFEST.

Două expoziții speciale vor fi deschise pentru publicul larg în interiorul Cetății Medievale pe întreaga perioadă a festivalului.
Luni, 28 august, în Bastionul Tăbăcarilor va avea loc vernisajul expoziției de afișe „Ion Popescu – Gopo, 100 de ani de la naștere”. Aceasta va include o selecție de ilustrații ale celor mai importante lucrări din cariera unuia dinte cei mai importanți oameni de film din istoria cinematografiei românești. Evenimentul celebrează un secol care s-a împlinit pe 1 mai, de la nașterea artistului care dă numele celor mai importante premii din industria filmului românesc.
În Bastionul Dogarilor, marți, 29 august, va fi deschisă și o expoziție de fotografie cu lucrările artistului vizual Ede Tordai, care are peste 300 de expoziții la activ, în diferite locații naționale și internaționale, și peste 50 de premii.

Noutatea ediției aniversare #SIMFEST20 e schimbarea locației pentru proiecțiile speciale din cadrul secțiunii „Zilele Filmului Românesc”. Față de ultimii ani în care Cinematograful ARTA găzduia proiecțiile și discuțiile publice cu realizatorii filmelor din această selecție, anul acesta cele cinci filme selectate vor fi găzduite de Centrul Cultural Mihai Eminescu din Târgu Mureș. Printre ele se numără „Dosar 631”, „Puzzle”, „Grindul Șacalilor”, „Maria Mirabela” și „Zavera”.

Ziua Limbii Române, sărbătorită în cadrul SIMFEST
Joi, 31 august, festivalul de film și televiziune va celebra limba română printr-o serie de manifestări culturale care vor avea loc la Palatul Culturii. Începând cu ora 10.30 va avea loc conferința „Restituiri și dăinuiri” care va evoca personalitatea lui Moses Gaster, unul dintre cei mai mari lingviști români. În cadrul evenimentului va mai fi prezentată Revista Vatra.
Ziua se va încheia cu un spectacol de gală la Sala Mare, de la ora 19.00.

Tot la sala mică a Palatului Culturii, vineri, 1 septembrie, va avea loc un eveniment special în memoria dirijorului și compozitorului român Constantin Silvestri. În cadrul întâlnirii se va proiecta un film despre viața și creația marelui artist, în prezența realizatorului Nicolas Gaster, un mare editor de film cu o mulțime de premii internaționale în palmares, și a pianistei Anda Anastasescu – Gritten. Amândoi au venit special din Marea Britanie pentru a lua parte la acest moment de colecție, iar Nicolas Gaster s-a alăturat și juriului SIMFEST din acest an.

Deschiderea oficială #SIMFEST20 în conferința de presă de luni, 28 august, ora 11.00, la Cetatea Medievală, Târgu Mureș.
În Bastionul Dogarilor din cadrul Cetății Medievale din Târgu Mureș va avea loc conferința de presă care va marca deschiderea oficială a ediției aniversare XX a Festivalului Internațional de film și Televiziune SIMFEST, începând cu ora 11.00. În cadrul evenimentului, pe lângă echipa festivalului, vor fi prezenți și membrii juriului, precum și invitați de seamă din industria de film și televiziune.

Festivalul Internațional de Film și Televiziune SIMFEST este organizat de Asociația culturală SIMFEST, co-finanțat de Muncipiul Târgu Mureș și susținut de Consiliul Județean Mureș și Primăria comunei Sângeorgiu de Mureș.
Informații suplimentare pe: www.simfest.ro, https://facebook.com/Simfest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare