Filiala Gazprom România, cercetată pentru presupusa divulgare de date clasificate către grupul-mamă

INVESTIGAȚII. Birourile din Timișoara și București ale subsidiarei locale a Gazprom, NIS Petrol (România), și locuințele unora dintre angajații acesteia au fost percheziționate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pe 3 octombrie în legătură cu un presupus transfer de informații clasificate și nepublice către grupul-mamă din străinătate, a confirmat DIICOT, după ce presa locală a relatat cel puțin nouă astfel de operațiuni.
 
Vocea Timișului, citând surse familiare cu perchezițiile, a relatat că informațiile au fost trimise și unui serviciu de informații străin.
Serviciile de informații interne și externe SRI și SIE ar fi contribuit la anchetă, potrivit Digi24.ro.
 
Angajații filialei Gazprom, care efectuează lucrări de explorare a petrolului și gazelor naturale în cadrul a patru acorduri de concesiune cu agenția națională de minerale NAMR din 2008 (din 2014 în parteneriat cu compania canadiană East West Petroleum Corp – EWP), au încălcat prevederile Legii petrolului prin faptul că au raportat descoperirile către grupul lor mamă, dar nu au raportat rezultatele către agenția de minerale.
 
În 2014, NIS Petrol a început prospecțiuni geofizice 3D pentru petrol și gaze naturale în mai multe zone din județul Timiș, în zona Cenad, Dudestii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloșul Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare.
 
În urma perchezițiilor DIICOT din 3 octombrie, au fost confiscate documente și medii de stocare a datelor, iar opt persoane au fost duse la sediul DIICOT Timișoara pentru audieri. Procurorii DIICOT au formulat față de 4 dintre acestea (cetățeni străini și români) acuzații pentru infracțiunile de divulgare de informații secrete oficiale sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice.
 
Având în vedere că NIS Petrol (România) este o filială a NIS Petrol (Serbia), evenimentele au stârnit reacții din partea autorităților din țara vecină – deja sub tirul criticilor pentru poziția sa mai apropiată de Rusia. Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că întâmplările nu sunt pozitive pentru Serbia, dar a susținut că evenimentul nu are nicio legătură cu războiul pentru energie – ci cu un război de spionaj politic, relatează Euronews.rs.
 
“Acest lucru nu are nimic de-a face cu războiul pentru energie, ci acesta este un război de spionaj politic, pentru a-i disciplina suplimentar pe unii care sunt considerați neascultători”, a declarat Vucic.
 
“În același timp, nu exclud deloc posibilitatea unei vinovății reale a SRI, dar nu știu care este cazul și nici nu m-am ocupat de el. Este important de subliniat că nu sunt cetățeni sârbi, nu are nicio legătură cu noi. Este vorba în mare parte de ruși, dar vom cere mai multe informații de la Poliția Română. Ei acuză una dintre companiile subsidiare ale NIS de scurgeri de date sau ceva de genul acesta. Oricum, acesta este singurul lucru de care aveam nevoie acum”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare