Filmul “Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” reprezintă România la Premiile Oscar 2024

CINEMAGIA. Filmul “Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” (“Do Not Expect Too Much from the End of the World”), scris și regizat de Radu Jude, a fost selectat ca propunere a României pentru categoria “Cel mai bun lungmetraj internațional” la Premiile Oscar 2024, conform Agerpres.

Alegerea filmului a fost făcută de comisia de selecție a Centrului Național al Cinematografiei, compusă din profesioniști din industrie, precum Alexander Nanau – regizor, Iulia Rugină – regizor, Irina Margareta Nistor – critic de film, Tudor Reu – producător, și Adina Sădeanu – regizor.

Radu Jude, regizorul filmului, a comentat această nominalizare: “‘Nimic nu m-ar dezgusta mai mult, din punct de vedere moral, decât să primesc un Oscar’, spunea marele cineast Luis Bunuel cu ceva vreme înainte chiar să primească un Oscar! Noi, cineaştii mărunţi, nu putem spera să fim la înălţimea contradicţiilor bunueliene – aşa că ne bucurăm de faptul că filmul nostru reprezintă propunerea României la Oscarul pentru film străin. Mulţumim comisiei care a decis astfel și felicitări tuturor celor care au participat la realizarea filmului!”

Filmul “Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” a avut premiera mondială luna trecută la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, unde a fost premiat cu Leopardul de argintPremiul Special al Juriului, Mențiune din partea Juriului Ecumenic și Premiul I din partea Juriului Tinerilor.

Filmul va fi lansat în cinematografele din România la sfârșitul lunii octombrie și va continua să fie proiectat la nivel internațional, participând în programele competiționale sau ca invitat special în cadrul celor mai importante festivaluri de film din lume, precum New York, Toronto BFI London, Viennale, și altele.

“Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” este un film care aduce împreună diverse narațiuni (despre exploatare, oboseală, moarte, imagini), genuri variate (road-movie, comedie, film de montaj, film documentar), și tipuri de umor (de la cel de autobază la cel rafinat). Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrșan, Dorina Lazăr și Laszlo Miske sunt protagoniștii principali ai filmului, alături de actrița germană de renume Nina Hoss.

Din distribuție mai fac parte actorii Katia Pascariu, Șerban Pavlu, Nicodim Ungureanu, Ioana Iacob, Claudia Ieremia, Zita Moldovan, Rodica Negrea, Adina Cristescu și Sofia Nicolaescu, cu o apariție specială a cineastului Uwe Boll.

Filmul “Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” este o producție 4 Proof Film și Micro Film, în coproducție cu Paul Thiltges Distributions, Les Films d’Ici și Kinorama, în asociere cu Bord Cadre Films și Sovereign Films, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Film Fund Luxembourg, Eurimages, Arte Cofinova/19 și Croatian Audiovisual Centre, în colaborare cu Cineplexx România, EssenceMediacom și Televiziunea Română.

Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum se va desfășura parcursul filmului în competiția pentru nominalizările la Oscar 2024, cu lista scurtă anunțată pe 21 decembrie 2023 și selecția finală pe 23 ianuarie anul viitor, înainte de cea de-a 96-a gală a Premiilor Academiei Americane de Film, programată pentru 10 martie, la Los Angeles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare