Firmele de distribuție a energiei electrice din România susțin că schema „plafon și subvenție” va genera pierderi

ENERGIE. Stabilirea unui preț mediu maxim de decontare pentru furnizorii de energie electrică este o prevedere neconstituțională, contrară legislației europene și naționale, potrivit asociației companiilor de utilități din România ACUE.
 
Asociația solicită o revizuire a schemei pentru a evita blocarea totală a pieței și discontinuitățile în furnizarea de energie către clienți.
 
Declarația ACUE se referă la prețul maxim stabilit de Guvern în cadrul schemei revizuite „plafon și subvenție” (OUG 119/2022), asumat ca preț mediu maxim plătit de firma de distribuție a energiei electrice și utilizat de autoritatea de reglementare a pieței ANRE pentru a calcula subvențiile plătite firmelor de distribuție a energiei electrice pentru menținerea prețurilor utilizatorilor finali la nivelurile reglementate.
 
„Valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 1.300 lei pe MWh”, potrivit OUG.
 
ACUE susține că Guvernul știe că prețul de cumpărare al energiei electrice este mai mare în aceste zile și că, prin prevederile ordonanței, generează pierderi firmelor de distribuție a energiei electrice.
 
În plus, taxele de distribuție sunt înghețate, spune ACUE, subliniind că acestea nu reflectă costurile efective pe care le suportă operatorii rețelelor de distribuție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare