Fitch confirmă ratingul Transgaz la “BBB” – cu perspectivă stabilă

ECONOMIC. Stabilitatea și performanța Transgaz reconfirmate
Agenția Internațională de Rating Fitch a reconfirmat calificativul ‘BBB-‘ acordat companiei Transgaz, menținând perspectiva stabilă, conform unui comunicat transmis de companie Bursei de Valori București.

Confirmarea ratingului reflectă profilul solid de afaceri al Transgaz, în calitate de concesionar și operator al rețelei de transport gaze din România, pe care îl percepem ca fiind în general neschimbat, în urma recentei includeri a operațiunilor aferente OTS gaze din Moldova, precum și așteptările noastre privind continuitatea cadrului de reglementare în noua perioadă de reglementare de cinci ani (PR5), a cărei începere a fost amânată cu un an pentru octombrie 2025″, se arată în raportul agenției Fitch.

Creșterea profitului net
Transgaz a raportat un profit net de 241,94 milioane de lei pentru primul trimestru al anului 2024, reprezentând o creștere impresionantă de 93% față de aceeași perioadă a anului precedent. Această performanță financiară robustă reflectă capacitatea companiei de a menține și îmbunătăți eficiența operațională și financiară.

Rolul și importanța Transgaz
SNTGN Transgaz SA, în calitate de operator tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale, joacă un rol crucial în asigurarea transportului intern și internațional al gazelor naturale. Compania se angajează să îndeplinească această misiune cu eficiență, transparență, siguranță și competitivitate, respectând standardele europene și naționale de calitate, performanță și dezvoltare durabilă.

Transgaz gestionează rețeaua de transport gaze naturale din România și dispecerizarea gazelor, contribuind la strategia națională în acest sector esențial. Recenta includere a operațiunilor de transport gaze din Moldova subliniază expansiunea și consolidarea poziției Transgaz pe piața regională.

Perspective și reglementări viitoare
Fitch anticipează continuitatea cadrului de reglementare pentru Transgaz în noua perioadă de reglementare de cinci ani, care va începe în octombrie 2025. Aceasta oferă un context favorabil pentru stabilitatea operațională și financiară a companiei pe termen mediu și lung.

Reconfirmarea ratingului ‘BBB-‘ cu perspectivă stabilă de către Fitch subliniază soliditatea și viabilitatea pe termen lung a Transgaz. Creșterea semnificativă a profitului net și expansiunea operațională în Moldova demonstrează capacitatea companiei de a se adapta și de a performa într-un mediu economic și reglementar dinamic. Transgaz rămâne un pilon esențial în sectorul energetic al României, contribuind la securitatea și dezvoltarea infrastructurii de transport gaze naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare