Fondurile de Private Equity și Venture Capital în România: drumul către maturitate și provocările continuării dezvoltării

FONDURI DE INVESTIȚII. În ultimul deceniu, fondurile de private equity (PE) și venture capital (VC) au câștigat din ce în ce mai multă vizibilitate în economia locală a României. Cu toate acestea, potențialul de dezvoltare este încă considerabil, iar cel mai concludent exemplu îl reprezintă ponderea investițiilor fondurilor în PIB. În timp ce în Cehia aceasta se ridică la 0,15%, în România este de doar 0,04%, cu toate că toate țările din regiune sunt departe de media europeană, de 0,46%.

Impactul direct al fondurilor de investiții asupra dezvoltării economiei este recunoscut de Gabriela Horga, vicepreședintele ASF, care subliniază importanța unui sector puternic al fondurilor de investiții pentru dezvoltarea companiilor inovatoare și crearea de noi locuri de muncă. Totuși, pentru a accelera creșterea și impactul acestora asupra economiei locale, este necesar sprijinul continuu al autorităților locale.

În această direcție, Horia Manda, președintele ROPEA, evidențiază mai multe condiții esențiale pentru susținerea creșterii fondurilor de PE și VC. Printre acestea se numără dezvoltarea capitalului privat local, îmbunătățirea cadrului de reglementare și creșterea capitalului venit din zona publică, prin diverse programe ale guvernului.

În ciuda provocărilor, piața locală de M&A a stagnat în volum în 2023, iar fondurile de PE și VC au înregistrat scăderi. Totuși, unele echipe deja existente sau noi au reușit să obțină finanțare de la surse publice sau instituții financiare internaționale, revitalizând astfel activitatea acestor fonduri.

Investițiile în economia locală au atras un nivel redus în 2023, însă este remarcată o creștere ușoară față de anii anteriori. În ciuda acestei creșteri, ponderea investițiilor fondurilor în PIB rămâne modestă, comparativ cu alte țări din regiune.

De asemenea, activitatea de exit-uri a fost dominată de vânzări către investitori strategici sau alte fonduri, cu o prezență mai mică pe piața de capital. Totuși, există speranțe că orientarea către piața de capital se va accentua în viitor.

ROPEA, împreună cu Deloitte, a lansat recent Romanian Private Equity and Venture Capital Study, oferind o perspectivă asupra activității fondurilor pe plan local. În ciuda unor provocări și fluctuații ale pieței, eforturile pentru dezvoltarea ecosistemului de PE și VC sunt în continuare în plină desfășurare.

În concluzie, fondurile de investiții reprezintă un element esențial în stimularea inovației și creșterii economice, dar pentru a-și maximiza impactul, este necesară o abordare strategică și continuă din partea autorităților și a actorilor din industrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare