Formula este simplă: doar noi ne putem reprezenta propriile interese

ELECTORAL. UDMR va depune eforturi pentru a menține stabilitatea în anii următori, iar Uniunea consideră că echilibrul între dezvoltarea comunităților și localităților  este una dintre mizele alegerilor din 9 iunie din acest an.

Interviu cu Novák Levente, președintele executiv al UDMR județul Mureș, șeful de campanie al organizației la nivel județean.

În județul Mureș, UDMR a dat dovadă de o forță reală, mulți primari și consilieri terminându-și mandatul în acest an. Cum vedeți ultimii ani?

NL: Ultimii ani au fost cei mai de succes în ceea ce privește dezvoltarea. Adevărul este că am avut subvenții de la UE și primarii noștri le-au folosit bine. Nu există nicio îndoială că birocrația încetinește ritmul de dezvoltare, dar acest lucru trebuie acceptat, iar procedura trebuie urmată. Dar, cu toate acestea, în general, pot spune că am dat într-adevăr un impuls județului, am făcut progrese. Toți cei care fac măcar un pic parte din județ pot să vadă acest lucru, locuind aici, lucrând aici, făcând afaceri aici, făcând agricultură aici.

În zilele premergătoare votului, auzim peste tot că miza este mare. Cum gestionează UDMR această provocare?

NL: Știm că și anul acesta va fi o mare provocare pentru maghiarii din județul Mureș. De aceea, anul acesta, UDMR pornește cu candidați experimentați, capabili și puternici atât pentru funcția de primar, cât și pentru cea de consilier. Scopul UDMR este ca prin candidații săi să continue dezvoltarea, pentru a ne proteja comunitățile și pentru a nu-i lăsa pe alții să ne decidă viitorul. Vrem să menținem pacea și un echilibru obținut cu greu. Pentru a face acest lucru, noi, maghiarii, trebuie să fim puternici și uniți. Trebuie să lăsăm deoparte disputele și îndoielile noastre, pentru că epoca haosului și a lipsei de pace s-ar putea întoarce, iar acesta este pericolul acum. Astfel, cei care vor vota pentru UDMR pe 9 iunie vor întări comunitatea maghiară și vor alege să continue procesul de dezvoltare și, bineînțeles, vor da o șansă prezenței noastre în Europa.

 

Care este miza pentru Parlamentul European?

NL: Miza este clară: la Bruxelles ar trebui să existe oameni care să ne reprezinte interesele, care să lupte pentru noi, care să ne facă vocea auzită. Formula este simplă: dacă noi suntem acolo, atunci avem pe cineva care să ne transmită interesele. Dacă nu suntem acolo, vocea noastră nu este auzită, este ca și cum comunitatea noastră nu ar exista. Iar noi avem nevoie de banii UE în județul Mureș, pentru că nu putem construi singuri. Este cât se poate de simplu. România are 33 de locuri în Parlamentul European cu 720 de membri, din care noi, maghiarii, care suntem peste un milion în România, putem obține cel puțin două. Cu o asemenea proporție, este clar că reprezentarea maghiară în Transilvania trebuie apreciată și cred că Winkler Gyula și Vincze Loránt sunt doi europarlamentari cu experiență care știu cum se deschid ușile, unde putem și trebuie să facem lobby în interesul nostru și pentru ca Europa să se schimbe în bine.

 

În discursul UDMR se face referire la pericol, la necesitatea de a proteja poporul maghiar. Sloganul actualului președinte și candidat al Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc face această referire. Să o apărăm de ce?

NL: Comasarea alegerilor ar putea duce la o prezență mare la vot în rândul românilor. Doar dacă toți maghiarii ies la vot putem să ne apărăm realizările, drepturile comunității noastre și interesul maghiar. Așadar, pe 9 iunie, putem și trebuie să avem un cuvânt de spus pentru a schimba UE în bine și pentru a da comunității noastre o voce mai puternică în Europa și în județul Mureș, astfel încât să ne putem dezvolta. Noi știm cum să trăim în pace și nu dorim ca regiunea noastră să devină scena luptelor pentru putere și a jocurilor politice. Știm ce facem, ne concentrăm energiile pe acest lucru și nu pe incitare. Acesta este modul în care am lucrat până acum, aceasta este linia pe care o urmează campania noastră și acesta este viitorul pe care îl imaginăm pentru județul Mureș.

 

În ce măsură poate mobiliza UDMR susținătorii din județul Mureș?

NL: În doar câteva zile au fost strânse un număr mare de semnături în procesul premergător depunerii candidaturilor. Acest lucru arată că mulți oameni susțin echipa UDMR. Ne angajăm acum să facem județul nostru mai prosper în următorii patru ani și să transformăm regiunea într-o zonă competitivă și atractivă pentru investitori. Ne imaginăm un județ Mureș care să fie pregătit pentru epoca care vine. Cunoaștem direcția, știm cum să conectăm comunitățile noastre, comunele noastre. Dăm dovadă de o forță unită, iar aceasta este cheia dezvoltării județului Mureș, cel puțin așa cum o văd eu. Și sunt convins că o comunicare directă, concentrarea pe comunitate, determinarea și experiența vor da roade. Oamenii văd și apreciază rezultatele, iar în cele din urmă noi, UDMR și locuitorii județului Mureș ne dorim același lucru: să trăim bine, să fim luați în seamă acasă și la Bruxelles. Aceasta este miza zilei de 9 iunie. Sunt convins că pasivitatea și comoditatea nu vor fi un obstacol în final și că candidații noștri vor aduna suficiente voturi pentru ca dezvoltarea județului să nu fie blocată.

 

.

.

.

Comandat de: Uniunea Democrată Maghiară din România filiala MUREȘ

CUI mandatar financiar: 23240001

Executat de: Asociația “Românii Uniți Acasă – RUA” – Msnews.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare