Fotograful român Vadim Ghirda primește premiul Pulitzer la categoria „breaking news photography“

PREMIU. Fotojurnalistul Vadim Ghirda, de la Associated Press, a câștigat un premiu Pulitzer pentru modul în care a redat războiul din Ucraina. Românul a petrecut zece săptămâni în inima zdrobită a țării și a realizat unele dintre cele mai ușor de recunoscut imagini ale invaziei rusești din Donețk și Luhansk. Ulterior, el a fost la Kiev pentru a documenta încercarea disperată a oamenilor de a părăsi țara cât mai pot.

Un copil se uită prin fereastra unui autobuz, privind în necunoscut. Un militar ucrainean pe fundalul unei păpuși a președintelui rus Vladimir Putin, ciuruit de gloanțe. O tânără cu o armă în mână în timpul unui antrenament de luptă pentru civili. O femeie care plânge ascunsă într-un subsol aglomerat. O femeie de 84 de ani în scaun cu rotile evacuată din Irpin împreună cu cei doisprezece câini ai săi. O statuie a poetului și filosofului italian Dante Alighieri acoperită cu saci de nisip. Un bărbat cu sacoșe de cumpărături în umbra fumului gros de la un depozit distrus de un bombardament rusesc. Un militar ucrainean care salvează un struț dintr-o grădină zoologică privată avariată.

Așa arată războiul din Ucraina prin obiectivul lui Vadim Ghirda, fotograful care a lucrat pentru Associated Press timp de 30 de ani. El s-a născut la București și a absolvit Facultatea de Inginerie Civilă. Este specializat în fotojurnalismul de război și a acoperit de-a lungul carierei sale unele dintre cele mai mari conflicte din lume: revoluția din România, războiul din Transnistria, războiul din Bosnia și Herțegovina, conflictul din Kosovo, bombardamentele NATO asupra Serbiei, conflictul dintre Israel și Palestina, criza umanitară de la granița turco-siriană.

În 2016, fotografia sa a fost inclusă în topul celor mai bune 100 de fotografii ale anului realizat de revista Time. În 2017, a fost premiat pentru fotografia sa cu imigranții care traversează un râu pentru a ajunge din Grecia în Macedonia de Nord. Fotografiile din războiul din Ucraina i-au adus primul loc la Prix Bayeux, un concurs francez pentru corespondenții de război.

Fotojurnalistul de la Associated Press a vizitat Ucraina pentru prima dată în 1991. El făcea fotografii în Lviv când Uniunea Sovietică s-a prăbușit. A revenit în Ucraina în 2012 pentru a acoperi campionatele europene de fotbal și în 2014-2015 pentru a asista la anexarea Crimeei. A filmat în Ucraina și în 2019, în timpul alegerilor prezidențiale, când Volodymyr Zelensky a fost ales șef al statului.

Iată ce a declarat Vadim Ghirda într-un interviu special pentru BTA, la o zi după ce a câștigat premiul Pulitzer.

Care este povestea din spatele fotografiei care v-a adus premiul Pulitzer la categoria “fotografie de breaking news”?

Fotografia a fost făcută în Bucha. Mai mulți tineri zac morți lângă o clădire de birouri. Cadrul este unul dintre primele care dezvăluie consecințele ocupației rusești în această suburbie a Kievului.

Ați petrecut zece săptămâni în Ucraina. Ce părere aveți despre război?

Este greu de descris în cuvinte. Războiul scoate la iveală ce e mai rău și ce e mai bun din oameni. Eu aleg să îmi amintesc doar ce e mai bun, dar nu-mi imaginez că ce e mai rău se uită ușor.

Când și cum v-ați îndrăgostit de fotografie? Când și cum a devenit aceasta profesia dumneavoastră?

Am început să fac fotografii cu mult timp în urmă, când eram încă la școală. A fost modul meu de a mă integra în mediul înconjurător sau, mai degrabă, de a fi acceptat. Atunci când faci fotografii, te prefaci că ești ocupat. În acest fel, poți socializa mai puțin, iar asta te ajută dacă nu ești o persoană extrovertită. Oamenii te plac dacă îi fotografiezi bine, iar o parte din dragostea lor de sine se va răsfrânge asupra ta, astfel că, din nou, îți asiguri acceptarea socială.

Ați acoperit multe evenimente, inclusiv prăbușirea Iugoslaviei, bombardarea Serbiei, conflictul din Bosnia și criza din Kosovo, prăbușirea regimului comunist din Europa Centrală și de Est. Cât de mult s-a schimbat lumea de atunci, cât de mult s-a schimbat Europa?

Cu siguranță s-a schimbat foarte mult, sperăm că în bine. Este dificil de analizat fără prea multe cuvinte. Cred că Europa a devenit mai “conștientă” de cât de interconectată este cu adevărat și de faptul că ceea ce se întâmplă într-o țară va afecta inevitabil pe toată lumea foarte curând.

V-am întâlnit în Marea Britanie. Ce amintiri în imagini veți păstra de la încoronarea Regelui Charles?

Aceste evenimente marca Marea Britanie sunt foarte spectaculoase pentru public. Pentru mine, ca est-european, este foarte impresionant să văd evenimente care implică un număr mare de oameni și care sunt atât de bine organizate și aproape fără stres pentru participanți. Sunt sigur că nu sunt lipsite de stres pentru organizatori (râde). Mi-a plăcut să văd The Mall – drumul care duce la Palatul Buckingham, plin de oameni care se îndreptau să îl vadă pe Regele Charles și familia regală apărând la balcon.

Călătoriți foarte mult. Ați fost în Bulgaria?

De multe ori. Încă de pe vremea comunismului, când călătoriile erau restricționate și o excursie de o zi la Varna era poate la fel de spectaculoasă pentru mulți oameni cum este astăzi un weekend la Paris pentru un cuplu de tineri îndrăgostiți. Am acoperit nenumărate alegeri, proteste și chiar meciuri de fotbal în Bulgaria.

Vă amintiți prima fotografie pe care ați făcut-o vreodată?

Cred că a fost a unor colegi de liceu.

Cine este Vadim Girda din spatele camerei?

Aceasta este o întrebare dificilă. Voi spune doar că sunt o ființă umană ca toată lumea. Putem crede că suntem diferiți, dar singurele diferențe vin din experiențele pe care le-am avut, din norocul, bun sau rău, care ne-a format diferit. În esență, suntem cu toții una, suntem toți la fel.

Pentru o galerie de poze sfâșietoare puteți accesa pagina de Facebook a fotografului Vadim Girda aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare