Frescele cu Elena din Troia, Casandra și Paris, descoperite în ruinele de la Pompei: o minune arhitecturală din antichitate
DESCOPERIRI. În cadrul săpăturilor recente desfășurate în zona Regio IX a sitului arheologic de la Pompei, o descoperire deosebit de impresionantă a ieșit la iveală: o sală de banchet decorată cu fresce bine conservate, ilustrând personaje mitice inspirate de războiul troian. Această descoperire a fost descrisă ca una dintre cele mai remarcabile găsiri arheologice din istoria sitului din sudul Italiei.
Sala, o cameră lungă de 15 metri și lată de șase metri, a fost găsită într-o fostă reședință privată de pe Via di Nola, cea mai lungă stradă din vechiul Pompei. Cunoscută sub numele de „camera neagră” din cauza pereților săi întunecați, probabil meniți să mascheze suflarea lămpilor cu ulei, aceasta a fost considerată un loc rafinat pentru întâlniri și convivialitate.
Frescele care decorează pereții sălii prezintă personaje mitologice grecești, inclusiv o scenă în care Elena din Troia se întâlnește pentru prima dată cu Paris, prințul Troiei, eveniment care, potrivit legendei grecești, a condus la izbucnirea războiului troian. Într-o altă frescă, zeul grec Apollo încearcă să cucerească preoteasa Casandra, oferindu-i puterea de a prezice viitorul. Însă, după ce ea îl respinge, Apollo o blestemă, făcând ca nimeni să nu mai creadă în predicțiile ei.
Gabriel Zuchtriegel, directorul parcului arheologic din Pompei, explică că aceste personaje mitologice aveau rolul explicit de a distra și de a oferi subiecte de discuție în timpul festinurilor.
Frescele, create în stilul „al treilea stil” sau stilul ornamentat, datează între anii 15 î.Hr. și 40-50 d.Hr. Ele evidențiază un grad ridicat de grijă pentru detalii, expresie și umbre, semn al măiestriei artistice din acea perioadă. În plus, podeaua sofisticată din mozaic a camerei este alcătuită din mai mult de un milion de mici plăci albe.
Această descoperire fascinantă aduce o nouă perspectivă asupra vieții și artei în Pompeiul antic și subliniază încă o dată importanța continuă a acestei locații arheologice remarcabile.