FUZIUNE – După 30 ani, fabrica de cărămidă din Sighișoara și-a pierdut denumirea Siceram: a fost transformată în… punct de lucru al Brikston

STRATEGIE. După 30 ani în care a activat sub denumirea Siceram, fabrica de cărămizi și țigle ceramice din Sighișoara – fondată în anul 1907 (de fraţii Johan și Carol Letz, se numea Frații Letz) și cumpărată în octombrie 2019 de grupul austriac Leier (unul dintre cei mai mari competitori de pe piaţa materialelor de construcţii) – a fuzionat cu producătorul de cărămizi Brikston din Iași și a fost transformată în punct de lucru. În urma fuziunii, fabrica sighișoreană va continua sub denumirea Brikston Construction Solutions.

 

Marca Siceram a fost înregistrată inițial ca marcă de fabrică, comerț și servicii la 25 septembrie 1981, de Întreprinderea de Produse Ceramice Sighişoara, însă fabrica a luat denumirea mărcii comerciale doar din 2 noiembrie 1990, când s-a înființat SC Siceram SA Sighișoara, cu unic acționar statul român, Întreprinderea de Produse Ceramice Sighişoara încetându-și activitatea sub această denumire și separându-se astfel de subsidiarele din Târgu Mureş şi Târnăveni, alipite în perioada comunistă.

 

Decizia de fuziune a fabricilor de cărămidă din Sighișoara și Iași a intrat în vigoare începând din 1 ianuarie 2021, a anunţat Thomas Ebner (CEO Leier), iar punctele de lucru vor fi coordonate de Mihaela Hadiner (la Sighişoara) și Adrian Mînzat (la Iaşi). Strategia Grupului Leier de a dispune fuziunea celor două fabrici achiziționate în ultimii 3 ani a fost argumentată prin “dezvoltarea prin lărgirea portofoliului de produse ceramice şi de produse prefabricate din beton”.

 

Siceram Sighișoara este singurul producător de ţiglă şi blocuri ceramice din România. În 2019, compania a raportat o cifră de afaceri record în istoria economică a firmei, de 105,6 milioane de lei, cu un profit net de 16,4 milioane de lei, obținut cu o medie de 258 de angajați.

 

Leier a mai anunțat investiții de 25 de milioane de euro în construirea a altor două fabrici în județele Cluj (în Câţcău) şi Arad (în Şimand), precum și a unei linii de producție pentru produse din beton, la fabrica de la Iaşi (achiziționată în 2018), în urma cărora vizează extinderea exporturilor și în Ungaria (acum, producția firmelor românești din Grupul Leier este comercializată în România, Republica Moldova și Ucraina).

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare