Șoc pe bursă – acțiunile în scădere dramatică și lipsa de fonduri la Gabriel Resources după pierderea procesului ”Roșia Montană” cu România

ȘTIRI. Compania canadiană Gabriel Resources se confruntă cu o situație financiară dificilă după ce acțiunile sale s-au prăbușit la doar 5 cenți, iar declarațiile recente indică lipsa fondurilor necesare pentru a plăti despăgubirile și cheltuielile de judecată României.

La deschiderea bursei de la Toronto, acțiunile Gabriel Resources au scăzut cu 95%, ajungând la mai puțin de 5 cenți. Această evoluție negativă survine în urma pierderii procesului cu statul român, în urma căruia compania a fost obligată să plătească despăgubiri și cheltuieli de judecată în valoare de 9,5 milioane de dolari. Cu toate acestea, compania a declarat că nu dispune de resursele financiare necesare pentru a acoperi aceste costuri.

Gabriel Resources a precizat că deține în prezent fonduri disponibile de aproximativ 2,7 milioane de dolari canadieni (echivalentul a 2,0 milioane USD), iar acestea sunt susceptibile să fie epuizate până în mai 2024. Compania a subliniat că va trebui să caute finanțare suplimentară în trimestrul al doilea al anului 2024 pentru a-și continua activitățile pe termen mai lung.

Procesul împotriva statului român reprezenta principala speranță a companiei, care a invocat pierderi considerabile cauzate de decizia Guvernului de la București de a nu aproba exploatarea minei de aur Roșia Montană. Cu toate acestea, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat recent verdictul în favoarea României, fără a acorda nicio despăgubire companiei Gabriel Resources. În schimb, compania este obligată să ramburseze cheltuielile de judecată ale statului român.

Este important de menționat că Gabriel Resources este acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, iar situația sa financiară precară ridică semne de întrebare cu privire la viabilitatea proiectelor sale viitoare.

Articolul continuă să sublinieze că procesul împotriva României la Tribunalul Băncii Mondiale, care a avut la bază pierderea potențială a profiturilor din exploatarea minei de aur de la Roșia Montană, a fost fundamentat pe o presupusă investiție de 700 de milioane de dolari în țară. Cu toate acestea, aceste revendicări nu au putut fi verificate independent.

Deși despăgubirile cerute erau substanțiale, situația financiară fragilă a companiei ar putea pune în pericol viabilitatea proiectului și a altor inițiative similare. Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a confirmat în iulie 2021 importanța istorică și culturală a sitului Roșia Montană prin includerea sa în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce ar putea pune capăt oricărui proiect de exploatare minieră în zonă.

Situația financiară dificilă a Gabriel Resources și lipsa fondurilor necesare pentru a plăti despăgubirile și cheltuielile de judecată României ridică întrebări serioase cu privire la viitorul companiei și la perspectivele sale de investiții în țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare