Gala “Hoghilag -Tărâmul tuberozelor”, 19-20 august 2023

EVENIEMNT. Efectele temperaturilor scăzute din primăvară au întârziat răsărirea și dezvoltarea tuberozelor din Comuna Hoghilag, Sibiu.

Pentru a fi siguri că toți participanții la eveniment vor putea admira și achiziționa tuberoze aflate în plin proces de înflorire, anul acesta Gala “Hoghilag-Tărâmul-tuberozelor” se va desfășura în perioada 19-20 august.

Sărbătoarea Tuberozelor va avea loc în curtea Bisericii Evanghelice din Hoghilag. Atestată în anul 1446, biserica a fost închisă după plecarea masivă a sașilor din zonă, însă pentru acest eveniment special ea va fi redeschisă pentru publicul interesat. Sărbătoarea dezvăluie celor interesați cele 30 de gospodării în care sătenii cultivă tuberoze doar o dată pe an, în cadrul celor două zile din luna august.

La eveniment veți avea ocazia să descoperiți prima comunitate săsească de cultivatori de tuberoze din România, care a păstrat tradiția cultivării acestor flori încă din Evul Mediu în comuna Hoghilag (sau Halvelagen), aflată la doar 16 kilometri distanță de Sighișoara.

Tuberozele, cunoscute și sub numele de chiparoase, înfloresc o dată la trei ani și reprezintă un simbol al senzualității. Esența de tuberoze este valorificată în industria parfumeriei și a cosmeticelor pentru proprietățile sale antifungice, antimicrobiene și regeneratoare.

Evenimetul beneficiază de un mic ghid uimitor – Hunor, un băiețel de 14 ani, o enciclopedie pe două picioare bine infipte intre tuberozele unice în Europa, care cresc în România și pe care vine toată țara să le vadă.

În cadrul evenimentului veți putea beneficia de tururi ghidate prin grădinile localnicilor, ateliere de parfumerie și de gătit cu flori, împletituri florale și confecționat bijuterii florale. De asemenea, vă veți putea bucura de momente muzicale și numeroase activități pentru copii. Nu vor lipsi nici degustările de vin și preparatele tradiționale gătite cu flori, precum și plimbările printre standurile cu produse artizanale și tradiționale.

La Gala “Hoghilag-Tărâmul Tuberozelor” la târgul de produse locale, veți afla care sunt producătorii locali, afișând tuturor invitația “Poftim, din Hoghilag”.

Așadar, trebuie doar să căutați cu privirea bulina verde, realizată de studenții de la Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului din Sibiu, și veți ști ca sunteți in fata unui producator din Comuna Hoghilag, Sibiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare