Gazele naturale, combustibilul de tranziţie cel mai important până în 2050

ENERGIE. Directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a subliniat importanța gazelor naturale ca sursă de energie de tranziție până în anul 2050, în cadrul unei conferințe de specialitate. El a subliniat că obiectivul principal este de a face gazele naturale accesibile pentru menținerea competitivității economiei României și Europei.

“Gazele naturale vor rămâne combustibilul de tranziție cel mai important, până în 2050. Ce ne dorim de la aceste surse energetice? Vrem să fie accesibile pentru ca economia României şi a Europei să rămână competitivă. Deci, este important să avem surse de gaze naturale interne şi o aprovizionare internă într-o perioadă de volatilitate a preţurilor şi să asigurăm căile, reţelele de transport. Am văzut cât de importante au fost aceste lucruri pentru România. Am trecut deja de a doua iarnă în care n-am avut probleme. Este vorba despre un proces lung de transformare către emisii de carbon zero. Noi suntem aproape 100% o companie de gaze naturale. Avem explorare şi exploatare a gazelor şi ne dorim să investim în procesul de decarbonizare, dar şi să ne gândim la sustenabilitatea întregului model de afaceri, ceea ce înseamnă că trebuie să fim foarte precauţi în abordarea noastră,” a afirmat Popescu.

Un alt aspect abordat de Răzvan Popescu a fost necesitatea investițiilor în sondele de gaze existente din România, având în vedere prioritățile legate de securitatea energetică. Acest lucru ar putea implica, de asemenea, investiții în producția offshore, cum ar fi proiectul Neptun Deep.

“Vrem să investim şi în producţia offshore. Am investit mult, avem în special sonde mature care au nevoie de investiţii, însă avem nevoie de resurse suplimentare. Am început să forăm în rezervorul Caragele şi am început în anumite locuri în Iernut anumite lucrări. Dacă vorbim despre securitatea energetică, aceasta este o prioritate, iar investiţiile din Marea Neagră ne vor întări poziţia ca furnizor de securitate energetică în România şi în regiune,” a subliniat directorul general al Romgaz.

În strânsă colaborare cu Ministerul Energiei, Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) organizează în perioada 7 – 8 noiembrie cea de-a VI-a ediţie a evenimentului Romanian International Gas Conference – RIGC 2023, cu tema “Redefinirea securităţii aprovizionării. Potenţialul noilor tehnologii pentru o tranziţie energetică durabilă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare