Geminidele 2023: O spectaculoasă ploaie de meteori ne încântă în Decembrie

FENOMEN. Geminidele din 2023 se anunță a fi unul dintre cele mai impresionante evenimente astronomice ale anului. Fenomenul, vizibil cu ochiul liber, promite un adevărat spectacol pe cer, cu condiția ca vremea să fie favorabilă. Perioada de vârf se extinde de la noaptea de 13 spre 14 decembrie și continuă și în cea de-a doua noapte, de la 14 spre 15 decembrie. Curentul de meteori Geminide se remarcă între 19 noiembrie și 24 decembrie, conform Agerpres.

Geminidele, meteorii alb-gălbui și strălucitori, oferă una dintre cele mai bogate “ploi de stele” din emisfera nordică, cu un spectacol rivalizând cu celebrul eveniment al Perseidelor din august. Această ploaie de meteori este vizibilă și în emisfera sudică, deși cu rate mai mici.

Numele fenomenului provine de la constelația Gemenii, deoarece meteori radiază din apropierea stelei strălucitoare Castor din această constelație. Desigur, această aliniere este doar una întâmplătoare, deoarece Castor se află la aproximativ 52 de ani-lumină distanță, în timp ce meteori ard în atmosfera superioară a Pământului la aproximativ 100 km deasupra suprafeței.

Ceea ce face Geminidele deosebit de interesante este faptul că nu sunt asociate cu o cometă, așa cum este cazul majorității ploilor de meteori, ci cu un asteroid numit Phaethonul 3200. Acest asteroid își completează orbita în jurul Soarelui în aproximativ 1,4 ani și este responsabil pentru această frumoasă “ploaie de stele”.

Diferența esențială dintre o cometă și un asteroid constă în compoziția lor. O cometă este un bulgăre de zăpadă murdar, având un nucleu solid acoperit de un strat de gheață care se transformă într-un gaz pe măsură ce se apropie de Soare. Pe de altă parte, un asteroid este pur și simplu o rocă. Orbita unui asteroid este de obicei mai circulară decât cea a unei comete.

Geminidele au captivat privitorii încă din anii 1800, când primele averse conțineau doar 10-20 de meteori pe oră. Astăzi, acestea au devenit una dintre principalele ploi de meteori ale anului, oferind un adevărat regal astronomic pe cerul nopții.

Prin urmare, pregătiți-vă să priviți căderea stelelor în această perioadă magică a Geminidelor și bucurați-vă de unul dintre cele mai spectaculoase evenimente astronomice ale anului 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare