Geminidele 2024: Spectacolul stelelor căzătoare iluminează cerul în 13-14 decembrie
FENOMEN ASTRONOMIC. Geminidele din 2024 se anunță a fi unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice ale anului, vizibil cu ochiul liber dacă cerul va fi senin. Ploaia de meteori poate fi observată între 4 și 17 decembrie, având vârful de activitate în seara de 14 decembrie, în jurul orei 21, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
În această perioadă, Pământul trece printr-o zonă din spațiu bogată în particule de praf cosmic, lăsate de asteroidul activ Phaethon. Aceste particule pătrund în atmosferă, iar frecarea cu gazele atmosferice generează dâre luminoase, cunoscute sub numele de stele căzătoare.
În noaptea de 13 spre 14 decembrie, curentul va atinge intensitatea maximă, fiind posibil să se vadă între 40 și 50 de meteori pe oră. Observațiile vor fi cele mai bune după miezul nopții până la primele ore ale dimineții. Cei care vor urmări fenomenul din zone întunecate, departe de poluarea luminoasă, ar putea observa chiar și 120 de meteori pe oră în vârful maximului.
Condițiile sunt favorabile în acest an, deoarece Luna, aflată aproape de faza de Lună Nouă, nu va afecta vizibilitatea meteorilor.
Denumirea de Geminide provine de la constelația Gemeni, din care par să radieze meteoriții. Aceasta se află în partea estică a cerului în serile de decembrie, aproape de steaua strălucitoare Castor. Cu toate acestea, meteorii ard la aproximativ 100 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, fără legătură directă cu stelele constelației.
Geminidele sunt printre cele mai bogate și spectaculoase ploi de meteori ale anului, rivalizând cu Perseidele din august. Ele oferă un spectacol unic, cu dâre luminoase alb-gălbui, ce pot fi admirate mai ales din emisfera nordică.