Kurtosul de Aur și cel de 20 de metri la Festivalul Kurtoskalacs din Sfântul Gheorghe

GASTRONOMIC. Un bărbat din Cluj a devenit protagonistul unei fapte memorabile în cadrul celei de-a cincea ediții a Festivalului kurtoskalacs și a deliciilor dulci, organizat la Sfântul Gheorghe. Acesta a plătit o sumă impresionantă de 1.000 de lei pentru a obține un kurtos acoperit cu foiță de aur de 24 de karate. Această delicatesă, numită sugestiv “Kurtosul de aur”, a fost scoasă la licitație, iar suma strânsă a fost donată Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, care derulează diverse programe caritabile, inclusiv “Masa pe roţi”, ce asigură o masă caldă pe zi pentru câteva zeci de persoane din municipiu.

Evenimentul a fost un adevărat spectacol culinar, cu kurtos-uri poleite cu aur și colaci secuiești uriași, iar organizația de Tineret din Sântionlunca a impresionat cu un colac secuiesc lung de 20 de metri. Pentru aceasta, au fost necesari 60 kg de făină, 10 kg de unt, 20 kg de zahăr, drojdie, sare, coajă de lămâie, zahăr vanilat și 25 de litri de lapte.

În cadrul evenimentului, s-a organizat și un concurs la care au participat 13 echipe din mai multe județe, printre care Covasna, Harghita, Mureș, Cluj și Satu Mare. Cele mai bune producătoare de kurtos din 2023 au fost desemnate în două categorii: kurtoskalacs făcut pe baza rețetelor tradiționale și kurtoskalacs regândit. Familia Simon din Sântionlunca a câștigat premiul “Kurtoskalacsul Anului în Ţinutul Secuiesc” pentru categoria tradițională, primind 720 de kilograme de făină.

Un alt premiu important a fost acordat echipei Melinda Kurtos din Sfântu Gheorghe, care a câștigat premiul de popularitate oferit în urma voturilor publicului, constând într-un aparat de făcut kurtoskalacs. Echipa Saitos, cu o diferență minimă de voturi, a fost recompensată cu o jumătate de paletă de cărbune.

Dar poate cel mai interesant aspect al festivalului a fost premiul pentru “Kurtoskalacsul reinterpretat al anului”, având ca temă “kurtos neîndulcit”. Acest titlu a fost câștigat de echipa Marica Kalacsa din Sânmartin, județul Harghita, care a creat un kurtos din cașcaval, cu chimen și leurdă. Premiul consta în 110 kilograme de zahăr, o paletă de cărbune și brânză raclette maturată timp de 491 de zile, oferită de o fabrică de lactate din localitatea Arcuş, cea care a sponsorizat și “kurtosul de aur”.
Acest eveniment a demonstrat că pasiunea pentru gastronomie și caritate se pot îmbina într-un mod inedit pentru a sprijini comunitățile locale în nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare