Generozitatea și noblețea – calități care au modelat istoria lumii.

POVEȘTI DE VIAȚĂ. La începutul secolului al XX-lea, un fermier scoțian se întorcea acasă după o zi lungă de muncă. În timp ce trecea pe lângă o mlaștină, a auzit un strigăt disperat de ajutor. Fără a ezita, a alergat spre sunetul respectiv și a descoperit un băiat prins în apa adâncă și periculoasă. Fermierul a tăiat repede o creangă groasă de copac și s-a apropiat cu grijă, întinzând ramura către băiat. Cu un efort considerabil, băiatul a reușit să se agațe de creangă și să iasă din apă, tremurând de frig și de frică.

„Hai să mergem la mine acasă”, i-a spus fermierul, încercând să-l liniștească. „Trebuie să te calmezi și să te încălzești.”
„Nu, nu”, a răspuns băiatul, clătinând din cap. „Tatăl meu mă așteaptă. Trebuie să fie foarte îngrijorat.”

Băiatul i-a mulțumit salvatorului său și a plecat acasă. A doua zi dimineață, fermierul a văzut o trăsură de cai de rasă apropiindu-se de casa lui. Un domn bine îmbrăcat a coborât din trăsură și a întrebat:
„Tu i-ai salvat viața fiului meu ieri?”
„Da, eu sunt”
, a răspuns fermierul.
„Cât de mult îți datorez?”
„Nu mă jigniți, domnule. Nu-mi datorați nimic. Am făcut ceea ce ar trebui să facă un om normal.”

„Nu, nu pot să o las doar așa, pentru că fiul meu îmi este foarte drag. Spuneți orice sumă”, a insistat vizitatorul.
„Nu mai vreau să vorbesc despre acest subiect. La revedere.” Fermierul s-a întors să plece.În acel moment însă fiul fermierului a venit pe verandă.
„Acesta este fiul tău?” a întrebat oaspetele.
„Da”, a răspuns fermierul cu mândrie, bătându-l pe băiat pe cap.
„Îți voi lua fiul cu mine la Londra și îi voi plăti educația. Dacă este la fel de nobil ca tatăl său, atunci nici tu, nici eu nu vom regreta această decizie.”

Au trecut câțiva ani. Fiul fermierului a absolvit școala, apoi facultatea de medicină, iar în curând numele lui a devenit cunoscut în întreaga lume ca fiind cel care a descoperit penicilina. Numele lui era Alexander Fleming.

Înainte de război, fiul acelui domn care fusese recunoscător a fost internat la o clinică din Londra cu o formă severă de pneumonie. Ce crezi că i-a salvat viața de data asta? Da, penicilina, descoperită de Alexander Fleming.

Numele domnului care l-a educat pe Fleming a fost Randolph Churchill. Și fiul său a fost Winston Churchill, care a devenit mai târziu prim-ministru al Angliei.

Acestea au fost evenimentele pe care le-a amintit odată Winston Churchill, spunând:
„Ceea ce faci se va întoarce la tine”.

Această poveste impresionantă ilustrează cum faptele bune și generozitatea pot avea un impact profund asupra vieților oamenilor și, în cele din urmă, asupra cursului istoriei. Actul de curaj și altruism al fermierului scoțian nu doar că a salvat viața unui copil, dar a plantat semințele pentru descoperirea penicilinei, care a salvat milioane de vieți. Prin gestul său de recunoștință, Randolph Churchill a contribuit la educația unui tânăr talentat, al cărui eforturi științifice au schimbat lumea pentru totdeauna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare